ОЩЕ ЕДНА ЦЪРКВА В НЕСЕБЪР ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА ПОСЕТИТЕЛИТЕ

Ценна информация за три храма в Несебър бе разкрита на лекция в музея

„Днес отваряме още една църква за посещение на всеки любопитен турист и гражданин на Несебър – това е храмът „Св. Тодор“, строен през XIII век.“, сподели Петя Кияшкина, директор на Музей „Старинен Несебър“ по време на събитията в чест на 18 май – Международния ден на музеите. Тя отправи благодарност към всички свои колеги, чието дело е изложбата, и поздрави музейните работници с професионалния им празник. Поздрав към тях отправи и арх. Елена Димитрова, председател на БНК на ИКОМОС, която бе на посещение в Несебър, заедно с арх. Иван Халев по повод реставрационните работи в църквата „Йоан Алитургетос“. Представители на общината от името на кмета на Несебър Николай Димитров също поздравиха музейните работници, чиято дейност е да популяризират безценното наследство, което градът на ЮНЕСКО има.

Празничната програма за 18 май започна с откриване на експозицията „Несебър – перлата на православието“ в храма „Св. Тодор“, като идеята за изложбата идва от книгата на д-р Иван Ванев „По пътя на Несебърската икона“. В изданието, представено на аудиторията в града на ЮНЕСКО миналата година, е поместена интересна снимка, неизвестна до тогава на музейните работници – а именно иконостаса на тази църква във вида, в който е бил в началото на XX век. Освен това там е публикувана и подробна информация коя икона къде е стояла, което пък дава възможност на екипа на музея да покаже как е изглеждал храма в миналото. Акцент в експозицията е реконструкцията на иконостаса на църквата, а на мястото на липсващите икони са показани копия на оригиналните, които са стояли на иконостаса до началото на XX век. Част от оригиналите сега се съхраняват във фонда на Музей „Старинен Несебър“. В църквата „Св. Тодор“ може да се види още митрополитския трон, изработен в началото на XIX век, както и богатата пластична украса на ранновизантийските несебърски църкви, илюстрирана чрез мраморни паметници – плочи и стълбчета от олтарни прегради, мраморни царски двери, купел и капител с кръст. Освен това любителите, а и не само, на църковната история на Несебър ще могат да се запознаят с всички запазени до днес средновековни църкви, четейки текстовете и разглеждайки старите снимки на изложените по стените табла.


Не по-малко интересна бе втората проява, организирана по повод Международния ден на музеите. Лекцията на д-р Станислав Станев на тема: „Месемврийските църкви в проучванията на архитект Покрышкин (по материали от архивни и музейни фондове в Санкт Петербург)” даде нова информация за храмовете в Несебър. Изчерпателно, увлекателно и с близо 100 илюстрации, авторът на проучването разказа за известния руски архитект и реставратор, за който е черпил информация от два архива и един музеен фонд в Русия. Най-ценното в лекцията бе, че Покрышкин (който посещава Несебър през юни 1900 г.) прави първите архитектурни заснемания на три от месемврийските църкви – „Христос Пантократор“, „Йоан Алитургетос“ и „Архангели Михаил и Гавраил“. Направил е също и няколко кадъра от Старата Митрополия, „Йоан Кръстител“, заснел е мегдана и улици в града. Има и още една важна и любопитна подробност, до която авторът се натъква в работите на арх. Покрышкин. „Те показват, че в трите църкви е имало живопис, за което всички ние знаем, но нямахме доказателства какви сцени са представени.“, разкри д-р Станев. Благодарение на фотографиите, чертежи и няколко акварелни рисунки на руския учен става ясно, че в „Христос Пантократор“ е имало изображения на Св. Константин и Елена, войн, всички прави светци, а от „Архангели Михаил и Гавраил“ напр. има запазена част от кръщение Господне, в „Йоан Алитургетос“ има ангели, които са известни на изследователите, но Покрышкин документира голяма част от фрагментите. Фотографиите на руския учен показват живота в Несебър по времето, в което той го е посетил. В една от тях Покрышкин е подредил пред портите на Месемврия жители на града, включително и един кмет – Клеантис Комнинос.
По време на лекцията бе дадена и подробна информация за живота и делото на руския архитект, който в определен етап от живота си приема и духовната титла протойерей на Руската православна църква.


Интересът към Покрышкин се появи миналата година, след като кметът Николай Димитров посети Научноизследователския музей на Руската академия за изящни изкуства, за да се запознае лично със съхраняваните там скици и друга научна и графична документация на арх. Пьотр Покрышкин, правени в Несебър по време на археологически проучвания през 1901-1902 г. Визитата на градоначалника, която бе възможна благодарение на съдействието на г-н Павел Васев, пълномощен министър при посолството на България в Руската федерация и директор на Българския културен институт в Москва, отвори врати за последвалото посещение на д-р Станислав Станев.

В празничния 18 май стана ясно, че с отварянето на храма „Св. Тодор , който е сравнително добре запазен, нараства и броя на обектите, които туристите да включат в обиколката си из Старинен Несебър. Сега вече в града на ЮНЕСКО могат да се посетят 6 средновековни храма. С комбинираните билети могат да се посетят всички гореспоменати църкви, или пък двата музея плюс 5 църкви. Има различни варианти на тези билети, като най-скъпият е 20 лв. и включва посещение на 7 обекта. Също така има отделен билет и за всяка една църква. Специално за „Св. Тодор“ цената е 3 лв. за възрастни, 2 лв. за деца. От Музей „Старинен Несебър“ информират, че работното им време се променя в зависимост от сезона. През най-високия – юли и август, някои обекти са отворени до 19 ч., а други, като „Св. Стефан“ напр. – до 20 ч. Почивни дни през лятото няма. При предварителна заявка могат да бъдат отворени и обекти за посещение. По традиция най-голям интерес има към Археологическия музей и „Св. Стефан“. През последните 5 години църквата „Св. Пантократор“ е посетена от над 100 хил. туристи.