Над 600 участници ще мерят талант в Международния фестивал „Несебърски накит“ в града на ЮНЕСКО

Несебърски накит

Над 600 участници от страната и чужбина ще мерят талант и майсторство  в четвъртото издание на Международния фолклорен фестивал „Несебърски накит”, който ще се проведе от 2 до 4 юни на живописния полуостров. Официалното откриване на форума, който се организира от Община Несебър и Народно Читалище „Яна Лъскова 1905”, е този петък от 17.30 часа. В събота специален гост на фестивала ще бъде ансамбъл „Пирин“, чийто концерт стартира от 20.30 часа на амфитеатъра.

Компетентно жури, което ще оценява участниците в няколко раздела е в състав: проф. акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, композитор, диригент; д-р Данислав Кехайов – народен певец, художествен ръководител на ансамбъл “Пирин” – гр. Благоевград и директор на Обединена общинска школа по изкуствата – гр. Несебър; Ваня Монева – диригент на хор „Космически гласове”,продуцент народна музика в БНР; проф. д-р Антон Андонов – преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, балетмайстор във фолклорен ансамбъл ,,Тракия” гр. Пловдив; доц. Катя Кайрякова – преподавател в ВСУ „Черноризец Храбър” – Варна, художествен ръководител на Ансамбъл за народни песни и танци „Шумен”.

Международния фолклорен фестивал „Несебърски накит” има за цел да съхрани и популяризира фолклорното наследство, да стимулира интереса и любовта на поколенията към фолклорното творчество,  да подтиква към издирване, съхраняване и разпространение на фолклора.