Пъстър детски фестивал в Несебър „навърши“ пълнолетие

Пъстър детски фестивал в Несебър

Големите награди от форума отидоха при таланти от Русия, Полша, Грузия и Украйна

Несебърският международен детски фестивал „Слънце, радост, красота“ тази година „навърши“ своето пълнолетие. Така за 18-ти път живописният полуостров се превърна в детска столица на творчеството, слънцето и усмивките. В една от най-обичаните и с най-дълга биография културни прояви в града на ЮНЕСКО взеха участие 2000 деца от България, Беларус, Германия, Грузия, Казахстан, Молдова, Полша, Румъния, Русия и Украйна.
По традиция форумът започна с пъстро празнично шествие, което премина през провлака, свързващ новата със старата част на града. Пред портите на Старинния Несебър, след като националните флагове на държавите бяха вдигнати, а националните им химни изслушани, представителите на всички страни – участнички бяха тържествено поздравени от кмета Николай Димитров, който им пожела успех, нови приятелства и много радостни моменти. Веднага след това колоритно шествие премина по главната улица на града, покрай църквите „Христос Пантократор“ и „Свети Стефан“, за да стигне до амфитеатъра. Там бяха представени колективите и журито на фестивала, като последното бе разпределено по раздели. Последва концерт, финал на който постави празнична заря.

По време на фестивала се състоя и традиционната среща на кмета на Несебър Николай Димитров с ръководителите на колективите. На нея градоначалникът сподели, че градът вече е по-радостен, по-пъстър и усмихнат и благодари, че тази атмосфера е създадена от присъствието на талантите от страните-участнички. Той бе категоричен, че културни форуми като „Слънце, радост, красота“ обединяват хората, създават приятелства,  а изкуството в различните му измерения става достъпно до широката публика. Гостите благодариха за топлия прием и за грижите към тях от страна на организаторите на фестивала. Те не пропуснаха да изразят и своите впечатления от „Слънце, радост, красота“. Имаше ръководители, които споделиха, че техните състави са участвали 9, 13 и дори 15 пъти за тези 18 години от съществуването на фестивала. И не само са участвали, а са печелили големите награди и са били в топ 3 на най-добрите в своята област. Имаше и групи, които идват в Несебър за първи път и също са с добрите си впечатления от организацията и от емоционалното откриване на фестивала. По време на срещата се чуха думи на благодарност от ръководителите и обещания, че ще дойдат отново. В знак на признателност, кметът получи множество сувенири от своите гости.

В продължение на близо седмица талантливите деца-участници в „Слънце, радост, красота“ показваха пред компетентно жури  майсторство в танцовото, певческото, инструменталното и изобразителното изкуство.  Най-добрите от тях бяха отличени на официална церемония по награждаване, а най-интересното от форума можеше да бъде видяно в последните два концерта от фестивалните дни.

Церемонията по награждаване продължи повече от 2 часа и бяха раздадени множество награда в различни категории. Предоставяме на Ваше внимание най-интересните отличия.
СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ НА ОБЩИНА НЕСЕБЪР ЗА:
Музикален педагог – Елена Юлиянова – Казанлък, България;
Вокален педагог – Румяна Иванова- Пловдив, България;
Художник педагог – Светлана Фомина – Киев, Украйна;
Хореограф педагог – Анастасия Шибаева, Ольга Шибаева – Хореографски ансамбъл  ”ПАРАДОКС ”- Воронеж, Русия.

Бяха раздадени  няколко ГРАНД ПРИ.  За  Хореография  отличията бяха две  – едното грабна Ансамбъл за народни танци „БУЛЖАМУУР” – Улан-Удэ, Република Бурятия, Русия, а другото си спечели АНО  ”Арабеск” – Москва, Русия. Носител на ГРАНД ПРИ в раздел Инструментал стана Diversum” – Билгорай, Полша. В раздел Вокал също бяха раздадени две отличия- на Фолклорен ансамбъл ,,MODZAKHILI”- Тбилиси, Грузия, и на Владимира Худзынская – Каменец- Подольский, Украйна.

Бяха връчени три специални награда на кмета на община Несебър. Едната отиде при Хореографски ансамбъл  ”ПАРАДОКС ”- Воронеж, Русия, втората спечели Танцова група ,,TOLIA” – Батуми, Грузия, а третата бе за Ансамбъл за народни танци „РОСЫ СВИТАНКУ”-Лвов, Украйна.
Имаше и специална награда на кмета на Община Несебър за оргинални костюми и представяне, която бе присъдена на Студио „Мода ART“ – Ижевск, Русия.
 Две бяха специалните награди на ОДК – Несебър. Едната  отиде при Ансамбъл  “РУВНИЦА” –  Устрон, Полша,  с втората бе отличена  ОШИ „Анастас Стоянов” – Шумен. Анастасия Ежела от Киев, Украйна,  взе специална награда на ОДК – Несебър за изобразително изкуство. Бе присъдена специална награда за запазване на фолклорните традиции и я спечели Народен ансамбъл за танци „ Придунавие ” – Измаил,Украйна, а  Елизавет Стефанова- Кюстендил бе отличена със специална награда за най-малък художник.