„КОСМИЧЕСКИ ДЕСАНТ“ В НЕСЕБЪР

„КОСМИЧЕСКИ ДЕСАНТ“ В НЕСЕБЪР

„Космическия десант“ от таланти  се състоя в града на ЮНЕСКО през уикенда. Тогава за втори път Несебър бе домакин на фестивала „Отечество“, организиран от местната администрация и Звездното градче в Русия, известно с Центъра за подготовка на космонавти „Ю. А. Гагарин“. Форумът започва с шествие на участниците от крепостните стени до амфитеатъра, където малки и големи показаха своето изкуство в  различни категории, и завърши с церемония по награждаването и гала концерт на лауреатите.

Малко преди отличаване на най-добрите в неделната вечер, по случай Деня на дружбата и единението на славяните, отбелязван на 25 юни,поздравително слово произнесоха отец Петър от църквата „Св. Успение Богородично“, генералният консул на Русия във Варна Сергей Лукянчуки космонавтът Андрей Борисенко, герой на Русия, специален гост на фестивала. Кметът на Несебър Николай Димитров в своето обръщение подчерта, че  за него е чест и радост за втори път градът на ЮНЕСКО да е домакин на фестивала „Отечество“- форум, който внася особен чар в културния живот на града. Той изтъкна, че прояви като тази внасят още цветове към палитрата от различни събития, намерили място в културния живот на полуострова. Той бе категоричен, че би било чудесно и за жителите, и за гостите на града, ако и следващата година Несебър е домакин на форума.  Генералният консул на Русия във Варна благодари на кмета на Несебър за приноса му в развитието на българо-руските взаимоотношения и също бе на мнение, че този фестивал има място в българския културен календар. Зам.-кметът на Звездното градче Елена Колесникова благодари за топлото и гостоприемно отношение, както и за възможността талантите да споделят своето творчество с българската  публика и с гостите на хилядолетния град.

След думите, афиширащи приятелство и желание за задълбочаване на културните взаимоотношения, бяха разменени и множество подаръци. Сред тези, които получи кметът на Несебър Николай Димитров от зам.-кметът на Звездното градче бяха копие на портрет на младия Юрий Гагарин, нарисуван в България, ябълков космически сок, книгата „Русия в космоса“, красива картина и др. Николай Димитров не пропусна да върне жеста и поднесе на Елена Колесникова плакет на Света богородица – закрилницата на Несебър, рекламни издания, разкриващи чара на Несебър. Освен това градоначалникът подари на генералния консул Сергей Лукянчук почетен плакет за приноса му в развитието на българо-руските връзки.

Специален поздрав към участниците и гостите поднесоха талантливи деца от Несебър. Възпитаниците на ОДК – Несебър бяха подготвили няколко песни: Никол Димитрова зарадва всички с „Часики“ и „Далеко от мама“, Христо Банков впечатли с емоционалния хит „Моя страна, моя България“, а Християна Петкова прикова сетивата със „Забирай рай“. Децата на Обединена общинска школа по изкуствата оставиха всички без дъх с вдъхновеното си изпълнение на „Влашки танц“.

Пъстрият фестивал, който даде сцена за изява на малки и големи таланти, продължи с отличаване на най-добрите, като любопитна подробност е, че участниците във форума бяха все от градове, свързани по един или друг начин с руски космонавти, като Звездното градче, град Гагарин, Оренбург. Водещ и в двата фестивални дни и основен двигател на проявата бе Людмила Котлова, директор на Културния дом в Звездното градче.

Космическо бе не само участието, но и финалът на форума. Тогава бе пуснат специален видео поздрав към кмета на Несебър Николай Димитров, града-домакин и към фестивала от командира на 52-ата експедиция на руски космонавти на Международната космическа станция Фьодр Юрчихин. Той пожела културата и космосът да служат за обединение на народите. 

Интересен момент от фестивалните прояви бе и пресконференцията на тема „Нашата обща планета Земя“, на която космонавтът, герой на Русия, Андрей Борисенко отговаряше на въпроси на участниците във фестивала „Отечество”. Той им разказа за двата си полета в космоса, запозна ги със сериозната подготовка, която имат космонавтите, с експериментите, които се извършват на борда на космическата станция, как преминава деня на космонавта, кога почива екипажа, как изглежда Земята от космоса и т.н. Всички присъстващи на пресконференцията имаха възможност да изгледат филм за първия му космически полет през 2011 г. на борда на кораба „Гагарин”, а по-късно космонавтът раздаде автографи на участниците във фестивала и се снима с тях. По време на събитието стана ясно, че Андрей Борисенко се е върнал от Международна космическа станция преди 2 месеца. Интересна подробност е, че той е бил на съвместен полет с Олег Новицкий, друг известен космонавт, който  преди две години бе гост на същия фестивал „Отечество“ в Несебър. Андрей Борисенко разказа, че експедиция им е продължи половин година, а в момента е в период  на възстановяване от космическия полет. Той е третият космонавт, който официално посещава града на ЮНЕСКО.

Преди него през 2015 г. Александър Александров и Олег Новицкий са гости на фестивала в общинския център, като тяхната програма включваше и посещение в СУ „Любен Каравелов“, както и участие в официалната церемония по откриване на паметника на самолет МиГ-21 на входа на града.