НЕСЕБЪР СЪБРА МАТЕМАТИЦИ ОТ РАЗЛИЧНИ КРАИЩА НА СВЕТА

За четвърта поредна година Община Несебър бе домакин на финалния кръг на Международния турнир „Математика без граници“, който се проведе под патронажа на кмета Николай Димитров. Официалният старт на престижното състезание, в което взеха участие 1300 деца от 12 държави, бе даден на 1 юли в двора на СУ „Любен Каравелов“. В продължение на няколко дни българските ученици се конкурираха при решаването на сложни задачи с техни връстници от Азърбайджан, Казахстан, Киргизстан, Малта, Македония, Мексико, Русия, Румъния, Турция, Хонконг и Узбекистан.
Най-добрите в турнира бяха наградени днес на специална церемония на амфитеатъра. Най-атрактивната награда бе купата на кмета на Несебър. Лично Николай Димитров я връчи на математика Божидар Димитров от ПМГ „Св. Климент Охридски“ – Силистра, който и миналата година бе неин горд притежател. Младият талант отново постигна впечатляващи резултати в турнира и напълно заслужено бе отличен с приза.


Заради организационната и мотивищата си роля си в успешното провеждане на “Математика без граници”, Галина Белянская от Казахстан получи плакет и сертификат за принос лично от градоначалника.
Международният форум даде право на индивидуално и отборно представяне. Две ученички на СУ „Любен Каравелов“ бяха отличени при индивидуалните участници- Никол Димитрова (1 клас) се окичи със сребърен медал, а Мая Минкова (2 клас) взе бронзов медал. Най-голямото несебърско училище се представи достойно и при отборите –тимът на първи клас спечели трето място, а на четвъртокласниците – второ.


По време на награждаването всяка страна-участничка отправи артистичен поздрав към участниците, като българският бе песен, изпълнена от възпитаничката на СУ „Любен Каравелов“ Никол Димитрова. Представителите на Казахстан изненадаха приятно присъстващите, като изпяха химн посветен на турнира „Математика без граници“, специално написан от техен учител, преподавател по музика.
Престижното състезание започна в събота -1 юли, с приветствено обръщение на кмета Николай Димитров към 1300-те участници. В словото си градоначалникът подчерта, че домакинството е „знак, че сме успели да осигурим условията, необходими на всеки един от участниците да покаже най-доброто от своите математически знания и умения и същевременно да прекара няколко незабрави дни в нашия град – един от най-красивите в България.“ По традиция бе прочетено и обещание за честност на три езика – български, руски и английски.
Три поздравителни адреса бяха изпратени до участниците в турнира- от министъра на образованието и науката – Красимир Вълчев, от посланика на Казахстан в България – Н. Пр. Темиртай Избастин, посланика на Азърбайджан – д-р Наргиз Гурбанова.
Организатори на турнира „Математика без граници“ са Педагогическа асоциация „Образование без граници” – България и Научно – образователен център „Innovation” – Казахстан със съдействието на Община Несебър.