НЕСЕБЪР СЕ ПРЕВЪРНА В „ОСТРОВ НА ИЗКУСТВАТА“

НЕСЕБЪР СЕ ПРЕВЪРНА В „ОСТРОВ НА ИЗКУСТВАТА“

Старият Несебър се превърна от полуостров в „остров“ на изкуствата заради третото издание на международен фестивал. В продължение на 5 дни форумът даде възможност на 400 участници от  България, Беларус, Молдова, Полша, Русия и Украйна да покажат своите умения в танцовото и певческото изкуство на сцената на амфитеатъра.

Международният фестивал „Несебър-остров на изкуствата“, който се провежда под патронажа на кмета на общината Николай Димитров, бе официално открит на 2 юли. Тогава от сцената на амфитеатъра градоначалникът поздрави гостите, като в словото си подчерта, че е „прекрасно  хората по света да общуват помежду си, талантите да срещат таланти, музиката и танцът да не познават граници.“

Ден след откриването на форума се състоя и среща на кмета с ръководители на съставите в Старото кметство, на която Николай Димитров благодари на гостите си, че озаряват града с усмивки и талант, а после им пожела успех в талантливата надпревара. Ръководителите на делегацията от Хожув, с който Несебър е побратимен, поднесоха сърдечни поздрави от Силвестър Папроцки – директор на Общински дом на културата „Батори“ в  полски град. Гостите подчертаха, че фестивалът, който се организира тук предизвиква приятни  чувства и емоции у тях. „Ние се чувстваме превъзходно в Несебър. Това, което прави градът истински привлекателен и магичен, е атмосферата, която създавате всички вие, които ни посрещате с внимание, грижа и сърдечност. Чувстваме се като у дома си и като част от едно голямо семейство.“, бяха част от думите на полските гости.  Кметът Николай Димитров в отговор  изтъкна, че добрият културен обмен затвърждава и добрите човешки взаимоотношения. След като предадоха и поздрави от кмета на Хожув Анджей Котала, гостите  връчиха и покана на домакина за посещение на полския град през септември, за да се обсъди там бъдеща съвместна дейност. Николай Димитров благодари за жеста и увери, че добрите взаимоотношения между българския и полския град ще продължат.

Ръководител на група от Минск сподели, че за 7 път е в града на ЮНЕСКО, като освен в „Несебър-остров на изкуствата“, неговите възпитаници са участвали и в друг фестивал  тук. По време на срещата се чуха думи на благодарност от ръководителите и обещания, че ще дойдат отново. В знак на признателност, кметът получи различни сувенири от своите гости.

Един от най-емоционалните моменти от фестивала бе церемонията по награждаване на отличените и гала-концерт на лауреатите . Бяха раздадени множество награди, като ще споменем най-интересните от тях. Присъдени бяха две  ГРАНД ПРИ- едната награда бе в раздел хореография и с нея бе отличено Театрално студио за съвременни танци АБРА  – Каменец-Подольский, Украйна, а другата в раздел вокал грабна Детски естраден колектив “Капель“ –  Кимры, Русия.  Имаше две специални награди на кмета на Община Несебър. С тях се окичиха Вокална група  „НА ШЛАКУ”Хожув, Полша и Студио за съвременни танци „Гротеск“ – Котельники, Русия. „CHASSEMI” – Лублин, Полша и ACDance (Aktive Crietiv Dance) – Великий Новгород , Русия са носителите на специални награди на журито тази година. Две бяха и  специалните награди на ОДК – Несебър. Отличията отидоха при  Ансамбъл за съвременни танци „МОДЕРН“ Кобрин, Беларус и Танцов състав към фолклорен ансамбъл „Лисец” – Омуртаг, България.