Морето като синоним на вечност показаха в изложба на несебърските художници и приятели

изложба на несебърските художници

От името на кмета на общината Николай Димитров Златин Чаушев, началник-отдел на „Несебър – Световно наследство“ откри изложбата на Дружеството на несебърските художници и приятели, посветена на 31 октомври – Ден на Черно море. Събитието събра почитатели на изобразителното изкуство в понеделник вечер и даде възможност на присъстващите да изживеят естетическа наслада от среща с изключително прецизните, вълнуващи и естетически издържани форми и скритите в тях послания за вечност.

Още в началото на културната проява Златин Чаушев припомни думите на бургаския поет Христо Фотев, че „морето е най-голямото събитие“. А „най-голямото събитие“ можеше да се види в графика, масло, акварел, пастел, текстил, върху камък и чрез иконите, намерили място в експозицията.

Морето не е само фон или географска даденост, забележителност, място за почивка, граница или крайна цел,то е много повече – това показаха чрез своето разнообразно творчество авторите, разгърнали светоусещането си за синята безбрежност във всяко едно арт произведение – от най-малките графики до най-мащабните картини. „Много е хубаво, че в навечерието на празника, художниците отдават почит на морето, изразена по най-добрия от тях начин – чрез изкуството им.“, обобщи Златин Чаушев.