Несебър отбеляза 34 години от вписването си в ЮНЕСКО с откриване на нов площад

ЮНЕСКО

Несебър отбеляза 34 години от вписването си в престижната листа на ЮНЕСКО с откриване на площад в новата част на града. Придобивката е част от мащабния проект на местната власт за изграждане на модерен градски, административен и културен център в този район, в който общината инвестира собствени средства. Площадът носи името на известната личност от Несебър Жулиета Шишманова – основоположник на съвременната българска школа по художествена гимнастика. Под ръководството на легендарната треньорка е спечелен първият златен медал в този спорт и страната ни става водеща сила в него.

От събота вечер барелеф с нейния лик, дело на известния несебърски скулптор Йордан Йорданов, вече краси новоизградения площад. Лентата на новата придобивка прерязаха кметът на Несебър Николай Димитров, сестрата на прочутата треньорка по художествена гимнастика – 94-годишната Мария Аргирова, синът на Жулиета Шишманова – Шишман Василев, дългогодишния кмет на града – Васил Киров и отец Петър от местния храм „Св. Успение Богородично”.

Броени минути преди тържественото откриване на бяха произнесени официални обръщения. Отец Петър благослови новата придобивка и пожела тя да събира хората само по хубави и весели поводи. Шишман Василев, син на Жулиета Шишманова, благодари на кмета на Несебър и неговия екип за добрата работа, която са свършили.

В словото си градоначалникът сподели, че е традиция всяка година на този ден (9 декември), да се дава официален старт на коледните и новогодишни празници и да се запалва празничното осветление. „Тази година обаче акцентът е върху новата ни придобивка. Несебър вече има свой площад и свой център.”, подчерта Николай Димитров. Той информира, че догодина предстои да се завърши Центърът за култура и образование „Артиум”, който е разположен на площада, на следващ етап ще реконструира и пощата. „Идеята ни е да създадем градски, административен и културен център.”, поясни Николай Димитров.

Финал на събитието постави празничен концерт с участието на ВГ „Морски звездички” към ОДК-Несебър, солистите Христиана Петкова, Христо Банков, Никол Димитрова и ФФ „Македонка” към НЧ „Яна Лъскова”.

На площад „Жулиета Шишманова” от няколко дни е разположена и нова, близо 13 метрова елха, украсена със 7000 LED светлини, която създава празнично настроение в Несебър. В близост до нея е ситуиран и Коледен базар.