Консултативна мисия на Центъра за световно наследство към ЮНЕСКО дава насоки за развитие на рибарското пристанище в Несебър

Консултативна мисия на Центъра за световно наследство към ЮНЕСКО дава насоки за развитие на рибарското пристанище в Несебър

Несебър бе посетен от консултативна мисия на Центъра за световно наследство към ЮНЕСКО, при която за първи път работата на експертите бе по две конвенции – Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство и Конвенцията за опазването на подводното културно наследството. Поводът за посещението бе да се установи дали модернизирацията на малкото рибарско пристанище в старата част на града евентуално би засегнало изключителната универсална стойност на Старинен Несебър. Експертното мнение бе поискано от местната власт, защото намерението на общината е да подобри състоянието на тази морска инфраструктура по европроект, съобразно препоръките на ЮНЕСКО.

В рамките на неколкодневното посещение на експертите в Несебър бе организирана и работната среща, фокусираща вниманието върху съхранението и опазването на древния град. Неин домакин бе кметът Николай Димитров, а сред присъстващите от българска страна бяха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, Калин Димитров, директор на Центъра за подводна археология, арх. Уляна Малеева, директор на Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства” към МК, Красимир Тодоров, директор на Института за недвижимо културно наследство, Александър Трайков, директор на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“, Мария Демирева, регионален инспектор към ГД „Инспекторат за опазване на културното наследство“, арх. Николай Орешков към Община Несебър и др.

По време на срещата кметът Николай Димитров информира експертите за мерките, които е предприела общината за съхранението на културно-историческото наследство като напр. унифициране на рекламите, формиране на отговорно поведение спрямо старините у младото поколение и жителите на Стария град, премахване на алейната търговия и стелажите по стените на къщите. Кметът изтъкна, че през последните десетина години са инвестирани значителни средства в археологически разкопки, консервирани, реставрирани и отворени за посещение са няколко църкви на полуострова. Той подчерта, че с помощта на препоръките на всички експерти, които са идвали в Несебър на консултативни мисии, местната власт развива и съхранява града като световна ценност.

Николай Димитров разясни още, че „Старият Несебър е жив град, в който малкото общинско пристанище се ползва от малки корабчета и риболовни лодки, а това е основен поминък на хората тук“. Градоначалникът информира, че уловът е малък, извършва се през определен период в годината, най-вече преди и след активния туристически сезон. Николай Димитров подчерта, че тази дейност не пречи по никакъв начин нито на туризма, нито на културното наследство тук.

„Прави впечатление, че през последните години много активно местната власт успява да привлече местните хора в каузата да пазят наследството. И резултатите са видими. Важно е, че са успели да привлекат своите съграждани в идеята за популяризиране и представяне на културното наследство. Важно е и създаването на интегрирани туристически продукти, в които местните хора участват. “, изтъкна зам.-министърът на културата Амелия Гешева по време на срещата и добави, че кметът има своите основания да се модернизира малкото рибарско пристанище, което е свързано с поминъка на хората тук. „Ще разчитаме на вашата експертиза относно оценката на стойността и отражението на това пристанище върху паметника на културата. Надявам се резултатите от мисията да са много ползотворни и да ни дадат посока за развитие на града.“, обърна се към представителите на мисията Амелия Гешева.

От името на експертите по Конвенцията за опазването на подводното културно наследство говори Артуро Рей де Силва. Той информира, че след оценка на извършените водолазни спускания, ще предоставят указания, които да бъдат следвани от всички заинтересовани страни.

Сара Корт, представител на ИКОМОС, подчерта, че тази мисия е важна и заради проведеното обучение по извършване оценка на въздействие върху културното наследство , в което взеха участие местни експерти, включително и представители на други обекти световно наследство в страната. Тя сподели, че тази оценка е нов инструмент, който Комитетът за световно наследство ще изисква, когато се предлага извършване на промени по обекти на културното наследство.

След работната среща експертите имаха възможността да разгледат Стария град, като обиколката им започна от музей „Старинен Несебър“.

Предстои да се изготвят доклади за степента на съхранение на наследството по двете конвенции – Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство и Конвенцията за опазването на подводното културно наследството, които ще бъдат представени за решение пред Комитета за световно наследство.