МАЛКИ МАТЕМАТИЦИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ ПРЕМЕРИХА СИЛИ И ЗНАНИЯ НА ТУРНИР В НЕСЕБЪР

МАТЕМАТИЦИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

За пета поредна година Община Несебър бе домакин на Международния турнир „Математика без граници“, който се проведе под патронажа на кмета Николай Димитров. В престижното състезание, участие взеха 1370 ученици от 1 до 12 клас от 15 страни, а началото бе дадено на 30 юни в двора на СУ „Любен Каравелов“. Церемонията за старта на финалния кръг от турнира откри заместник-кмета на Община Несебър – Виктор Борисов, който поздрави младите математици и им пожела здраве, успех и дръзновение.

В продължение на два дни български и чуждестранни ученици от Австралия, Азербайджан, Виетнам, Иран, Казахстан, Китай, Киргизстан, Македония, Малта Русия, Румъния, Турция, Узбекистан, Филипините се конкурираха при решаването на сложни задачи.

Най-добрите в турнира бяха наградени днес на специална церемония на амфитеатъра в старата част на града. Най-атрактивната награда бе купата на кмета на Несебър. Тя бе връчена от зам.-кмета Виктор Борисов на математика от Виетнам Тран Нгуен. Заради организационната и мотивиращата си роля си в успешното провеждане на “Математика без граници“ бяха отличени учителите Шахла Алиева от Азербайджан и Адрияна Тодорова от Македония.

От представителите на СУ„Любен Каравелов“ – Несебър отличени са отборите на втори, трети и четвърти клас – всички носители на бронз. В индивидуалната надпревара златни медалисти от училището станаха Деан Емил Атанасов от втори клас и Мая Янкова Минкова от трети клас. Сребърно отличие взе Стойко Динков Войнов – петокласник, а бронзови медали спечелиха Никола Елиас Хенди – 1 клас, Лео Георгиев Зафиров – 4 клас и Мартин Щелянов Апостолов – 4 клас.

Организатори на турнира „Математика без граница” са Педагогическа асоциация „Математика без граници”- България, Научно-образователен център „Inovation” – Казахстан, Община Несебър и СУ „Любен Каравелов“. Гост на събитието беше Керим Аксен – вицеконсул на Генералното консулство на Република Турция в Бургас.

Поздравителни адреси бяха получени от президента на Република България Румен Радев, от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, от посланика на Република Казахстан Тимиртай Избастин, от посланика на Република Азарбейджан д-р Наргиз Гурбанова и от кмета на Община Несебър – Николай Димитров.