За девети път село Оризаре ще е домакин на Празника на хляба

Българските народни традиции и вярвания ни учат, че с хляба започва и свършва човешкият живот и че по-ценно и по-важно от него няма. Ето защо той заема основно място на трапезата ни – и в делник, и в празнични дни. В Община Несебър стана добра традиция да се отдава заслужено внимание  и почит към насъщния. За девета поредна година село Оризаре ще е домакин на Празника на хляба. Изборът на населеното място за домакин на проявата беше през 2010 г., когато местната администрация реши да „изнесе“ празника извън пределите на града, мотивирана от факта, че китното и живописно селище е познато с плодородието, чернозема и трудолюбието на хората си.

Известно като житницата на общината, село Оризаре и тази година ще посрещне гости от близо и далече на 7 юликогато ще се отдаде почит и уважени към насъщния. На едно място ще се съберат майсторски направени хляб и хлебни продукти, създадени от сръчни местни хора и участници от други съставни селища на община Несебър.  Началото на празника е от18.30 ч. на площада пред кметството. По традиция културната проява ще започне с приветствие от кмета на Община Несебър Николай Димитров и кмета на село Оризаре Неделчо Недялков. Празничната проява ще продължи с награждаване на най-добрите изделия и ще завърши с богата музикална програма, в която ще вземат участие групата за автентичен фолклор „Зора“ към местното читалище „Зора – 1928“,   група за стари градски песни „Романс“ към пенсионерския клуб в селото.  За празника поздрав ще поднесат още гости от битова група за автентичен фолклор  – с. Тънково, хор „Лазурен бряг“ от Бургас, оркестър „Веселие“ със солист Светлина Стойчева. Финал на празника ще постави голямо българско хоро.

Хлябът символизира вечния кръговрат на живота,  безкрайността, домашното огнище. Не случайно на българската трапеза без него не може, традиционното българско гостоприемство започва с хляб и сол, а на  всеки важен празник задължително присъства топла погача. Не напразно народната мъдрост е съхранила до наши дни множество поговорки, в които разбираме за смисъла, който е вложен в насъщния – в материален и духовен аспект.  Ние го ценим и за нас той е свещен, защото в хляба се крие силата на народа.