Най-младият фестивал в културния календар на общината – „Несебър – остров на изкуствата” събра на една сцена таланти от България и Беларус, Естония, Молдова, Полша, Русия и Украйна. В продължение на няколко дни  древният град се превърна в остров на  изкуствата, на усмивките, на радостта и таланта, а амфитеатърът – в конкурсна арена за изява. Международният форум, в който взеха участие 600 деца, бе открит от заместник-кмета на общината Виктор Борисов. В кратко приветствие той изрази радостта си, че Несебър отново е сцена за изява на даровити участници и притегателно място за културен обмен, красота и приятелства.

Сред акцентите във фестивалните дни бе традиционната среща на представител на общинска администрация в лицето на г-н Борисов  с ръководители на групите, участници във фестивала, която се проведе в представителната зала на новото старо кметство в Стария Несебър.  Целта на тези този вид прояви  е да се даде възможност на гостите да изразят своите впечатления от  форума,  да направят предложения, да изразят мнения  или  благодарност  към   организаторите  на събитието. Този път ръководителите на групите  обещаха на другото издание да бъдат още по-активни  и да си поставят  още по-високи цели в представянето на  участниците. Кулминация на фестивала, след динамични и артистични дни на изява, бе церемонията по награждаване на отличените.

Предоставяме на Ваше внимание най-интересните награди и имената на техните носители:

Гранд при  за хореография получи танцов колектив „Загадка” – Кохтла-Ярве, Естония с ръководители Марина Равлусевич, Наталья Абрамова, а с Гранд При за  вокал се окичи Ансамбъл „МРИЯ” от Украйна с ръководител Светлана Мищенко.

Бяха раздадени три специални награди на кмета на Община Несебър на: Колектив за бални и народни танци  „FAVORIT” – Фелешт, Молдова  с ръководители Сергей Бурдужа, Лилия Андронаки; на Ансамбъл за народна музика „БАРВИНОК” и  на Ансамбъл за народна музика „Калинова сопилка”  от Шишаки, Украйна с  ръководител Надежда Биленка.

Специалните награди на ОДК – Несебър бяха две и отидха при Колектив „Мириданс”-Лунинец, Беларус с ръководител Светлана Галка и при Хореографска школа-студио „Детство“ – Кострома, Русия с ръководители  Марина Замятина, Ирина Иванова, Александра Гневишева, Анастасия Горяшина, Любовь Галанина, Ирина Кучерова.

Шест специални награди на Община Несебър  в различни категории бяха присъдени на участниците. Заколектив специалната награда взе Ансамбъл за песни и танци „Ополе“, Полша  с ръководител  Мария Заяковска. За изпълнение на народни танци носител на специална награда стана Детски ансамбъл за танци „Росинка”  -, Украйна с ръководител Галина Данлив.

Наградата за хореография отиде при Елена Зайцева, ръководител на Ансамбъл за съвременни танци „Диалоги” – Гомел, Беларус.

За атрактивност приз беше връчен на Танцово студио “Bright  Emotions” – Тернопол,  Украйна сръководител Ирина Лылык.

Специалната награда на Община Несебър за съхраняване на народните традициите  получи Детски танцов състав при НЧ „Гоце Делчев -1943” – Равда с ръководител Румяна Иванова

Специалната награда за вокален педагог беше връчена Женя Лалчева – Бургас.