200 УЧАСТНИЦИ ОТ ТРИ СТРАНИ СЪБРА ФЕСТИВАЛЪТ „НЕСЕБЪР БЕЗ ГРАНИЦИ“

200 УЧАСТНИЦИ ОТ ТРИ СТРАНИ СЪБРА ФЕСТИВАЛЪТ „НЕСЕБЪР БЕЗ ГРАНИЦИ“
Фестивалът „Несебър без граници“ за четвърта поредна година даде възможност на хора с увреждания да покажат, че за изкуството граници и ограничения няма. Над 200 участници от България, Казахстан, Русия дадоха израз на порива си към красота в различни сценични изкуства на амфитеатъра в старинния град. По време на официалното откриване кметът на Несебър Николай Димитров подчерта, че тази инициатива е едно от важните събития в културния календар на общината и доказва, че силата на духа е над всичко. Той заяви, че фестивалът с всяка изминала година придобива все по-голяма популярност и намира нови и нови съмишленици. Любов Дудченко, председател на Организационния комитет на фестивала и един от инициаторите на форума, приветства присъстващите и изрази благодарност към всички, особено към Община Несебър, за широката и безрезервна подкрепа към тази благородна инициатива. Организаторите имат идеята фестивалът да стане фамилен, като по този начин семействата на участниците да демонстрират подкрепа към близките си, не само в усилията им да подобрят здравословното си положение , но и да не допуснат хората с увреждания да бъдат десоциализирани и изолирани от обществото. Радостина Пирева, директор на дирекция „Социални грижи и услуги“ към Община Несебър – прочете поздравителен адрес от председателя на НАСО – Георги Георгиев.

В продължение на два дни участниците дадоха израз на своя талант и умения на сцената на амфитеатъра и най-добрите бяха отличени, след като бяха оценени от жури в състав: Димитър Йорданов, председател – завършил е Музикалната академия в Пловдив, диригент, музикален педагог и художествен ръководител на ВГ „Морски звездички“ към ОДК-Несебър; и членове – Людмила Герова от София, диригент на камерна капела „Полифония“, дългогодишен музикален продуцент на вокалната музика в националното радио и певица с концертна дейност; Светлана Коротких, ръководител катедра „Социална и културна дейност“ в Двореца на учащата се младеж в Санкт Петербург.

Целта на фестивала „Несебър без граници“ е да улесни процеса на социална адаптация и интеграция на хората с увреждания в обществото с помощта на средствата на културата и изкуството, да даде сцена за изява на талантливи хора с увреждания, да съдейства за развитието на творческия им потенциал.

Организатори на IV-ия Международен фестивал „Несебър без граници“ са Община Несебър, Българо-Казахстанска асоциация за подкрепа и интеграция на хората с увреждания (Несебър) и Сдружение Център за рехабилитация на хора с увреждания .

Предоставяме на Вашето внимание наградените с първо място в различните категории:

Номинация „Народен вокал. Соло“

Стоянка Петрова – гр. Средец, България.

Номинация „Естраден вокал. Соло“

Карина Жакова – гр. Брянск, Русия .

Номинация „Танц в инвалидна количка. Соло“

Айгуль Балмагамбетова, – гр. Саран, Казахстан

Номинация „Танц в инвалидна количка. Ансамбъл“

Ссемеен танцов колектив „Позитив“ – гр. Череповец, Русия.

Номинация „Хореография“

Танцов колектив „SMAIL“ – гр. Караганда, Казахстан.

Номинация „Жестово пеене. Соло“

Вадим Григорьев -гр. Караганда, Казахстан, и Ольга Фаляхова – гр. Казан, Русия.

Номинация „Жестово пеене. Ансамбъл“

Колектив за жестово пеене „Стиль“ – гр. Караганда, Казахстан.

Гран-при – танцова група към Сдружение „Социален център Бургас“- гр. Бургас с председател Марионела Стоянова и техния танц „На път за Европа“ с хореографи Николай Парушев и Жана Пенчева и музикален педагог Анка Янева.

Наградата на публиката за най-мъдър участник получи Султанка Костадинова – 84 години от група за стари градски песни „Елпида“ гр. Поморие.