ЮНЕСКО стартира нов уебсайт за пътешествия – „Пътувания до обекти на Световното наследство на ЮНЕСКО“ популяризира пред широката общественост дестинации, сред които и Старинен град Несебър

Несебър, 13.09.2018г.
ЮНЕСКО стартира първата по рода си уеб-платформа посветена на Световното наследство и устойчивото пътуване.  С подкрепата на ЕС, платформата включва 34 дестинации, избрани между обекти на Световното наследство от 19 държави на Европейския съюз. Стартът на платформата, разработена със съдействието на „Нешънъл Джиографик“, съвпада с  честванията по случай „Дните на европейското наследство“.

Старинен град Несебър работи съвместно с ЮНЕСКО и „Нешънъл Джиографик“ в продължение на повече от 18 месеца, за да създаде вдъхновяващо и полезно съдържание, което бе включено в платформата. Сайтът „Пътувания до обекти на Световното наследство“ ще стартира на 15-16 септември 2018 г. по време на „Европейските дни на наследството“, когато Главната квартира на ЮНЕСКО в Париж ще отвори вратите си по повод събитието. Проектът се съфинансира от Европейския съюз и има за цел да популяризира устойчивото пътуване до едни от най-забележителните обекти на Световно наследство в Европа. Инициативата насърчава хората да „пътуват различно, да пътуват по-задълбочено“, което означава да пътешестват отвъд основните туристически дестинации, да отсядат за по-дълъг период от време и да преживяват повече от това, което регионът може да им предложи.

„Нашата цел е да променим начина, по който хората пътуват. Да пребивават в дестинациите по-дълго време, да преживяват местната среда и култура и да получат по-задълбочено знание и усещане за стойностите на Световното наследство“, сподели г-жа  Мехтилд Рослер, Директор на Центъра за Световно наследство към ЮНЕСКО.

Платформата „Пътувания до обекти на Световното наследство“ подканва туристите да пътешестват по четирите маршрута на културно наследство, разработени в рамките на проекта – „Кралска Европа“, „Древна Европа“, „Романтична Европа“ и „Подземно културно наследство“. Във всеки един от тях са вплетени увлекателни разкази за европейското наследство и история. Уебсайтът разполага с практична информация и инструменти, базирани на сведения и препоръки от местните хора за културното наследство на дестинацията, което ще е от помощ на туристите при планирането на пътуванията им из Европа.

„За да достигнем директно туристите, съдържанието, което създадохме се надяваме  да вдъхнови и туристическата индустрия – туроператори, туристически агенти, както и местните и национални туристически органи, които да развият и рекламират автентичния туризъм. Това е, което кореспондира с целите на проекта и отразява изключителната универсална стойност на световното наследство.“ допълва г-жа Рослер.

Сайтът „Пътувания до обекти на Световното наследство“ ще играе и основна роля при привличането на китайски посетители към Европа по време на инициативата „2018 г., година на туризма ЕС – Китай“, инициатива ръководена от Европейската Комисия и „Министерството на Културата и Туризма“ на Народна Република Китай в сътрудничество с Европейската Комисия по Туризъм. Уебсайтът е достъпен на английски, китайски и френски език. Платформата допринася и към идеите на още една актуална инициатива – „Европейската година на културното наследство 2018“.

„Този проект е истински пример как „Нешънъл Джиографик“ може да събуди изследователя във всеки от нас, да запали искрата, която ще ни подтикне да изследваме най-отдалечените кътчета на Земята, а и отвъд тях. Инициативата има стремеж да допринесе за икономическия просперитет на общността, живееща в и около обектите на Световно наследство. Тя насочва посетителите към уникалните културни атракции и преживявания, препоръчани от местните експерти,“ коментира Франк Биаси, Директор на отдел „Цифрово развитие и туристически програми“ към National Geographic Maps. „Информацията, споделена от местните на уебсайта подканя туристи от Северна Америка, Китай и други основни туристически пазари да пътешестват по един по-различен, по-задълбочен начин, използвайки платформата за вдъхновение и планиране на своите европейски пътешествия“

 

****
Сайт „Пътувания до обекти на Световното наследство на ЮНЕСКО в ЕС“: www.visiteuworldheritage.com
Обекти на Световното наследство, участващи в проекта:
18th-Century Royal Palace at Caserta with the Park, the Aqueduct of Vanvitelli, and the San Leucio Complex(Italy) click here
Ancient City of Nessebar (Bulgaria) click here
Aranjuez Cultural Landscape (Spain) click here
Archaeological Area and the Patriarchal Basilica of Aquileia (Italy) click here
Archaeological Ensemble of Tárraco (Spain) click here
Archaeological Site of Olympia (Greece) click here
Champagne Hillsides, Houses and Cellars (France) click here
Cultural Landscape of Sintra (Portugal) click here
Gardens and Castle at Kroměříž (Czech Republic) click here
Historic Centre of Brugge (Belgium) click here
Historic Centre of San Gimignano (Italy) click here
Historic Town of Banská Štiavnica and The technical Monuments in its Vicinity, Slovakia
Lednice-Valtice Cultural Landscape (Czech Republic) click here
Major Mining Sites of Wallonia (Belgium) click here
Mines of Rammelsberg, Historic Town of Goslar and Upper Harz Water Management System  (Germany) click here
Mining Area of The Great Copper Mountain in Falun (Sweden) click here
Mont-Saint-Michel and its Bay (France) click here
Nord-Pas De Calais Mining Basin (France) click here
Palace and Park Of Versailles (France) click here
Palaces and Parks of Potsdam and Berlin (Germany) click here
Pafos (Cyprus) click here
Pont du Gard (Roman Aqueduct) (France) click here
Roman Monuments, Cathedral of St Peter and Church of Our Lady in Trier (Germany) click here
Royal Botanic Gardens, Kew (United Kingdom) click here
Sanctuary of Asklepios at Epidaurus (Greece) click here
Stari Grad Plain (Croatia) click here
The Par Force Hunting Landscape in North Zealand (Denmark) click here
The Royal Domain of Drottningholm (Sweden) click here
Tokaj Wine Region Historic Cultural Landscape (Hungary) click here
Upper Middle Rhine Valley (Germany) click here
Vilnius Historic Centre (Lithuania) click here
Wachau Cultural Landscape (Austria) click here
Wieliczka and Bochnia Royal Salt Mines (Poland) click here
Zollverein Coal Mine Industrial Complex in Essen (Germany) click here