НЕСЕБЪР – ДЕСТИНАЦИЯ ЗА СВАТБЕН ТУРИЗЪМ

Несебър е град, който носи специфична атмосфера и романтика. Затова той се утвърждава като място, където влюбени двойки от страната и чужбина избират да сключат брак и да се врекат във вярност. През последните години културно-исторически полуостров е предпочитана дестинация за сватбен туризъм. Именно и този вид туризъм местната власт се стреми да наложи. Кметът на Несебър Николай Димитров нееднократно е подчертавал, че общината работи за развитие на сватбения туризъм и за имиджа на Несебър като град на любовта.

През изминалата година браковете, сключени в града ни са общо 138, като от тях 13 са присъставени. Между тях има съюзи между българка и никарагуанец, българин и австралийка, няколко брака между български граждани и граждани на Великобритания, Русия, Украйна и страни членки на Евросъюза. В Несебър своята любов са запечатали с подпис и изцяло чуждестранни двойки от Армения, Великобритания, Беларус и Русия. Смесените бракове сключени в Несебър за миналата година включително присъставените са 48.

Първата сватба през изминалата 2018 г. е била на 5 януари, а последната се е състояла на 22 декември.

За изминалата година Менделсон е звучал най-много пъти през август, когато сключените бракове са двадесет и шест, три от които на 08.08. 2018г. и седем на 18.08.2018г. През юни браковете са осемнадесет, а през май и юли по четиринадесет. През октомври и януари има най-малко регистрирани бракове – съответно четири и пет.

Като цяло статистиката при браковете показва възрастово предимство на мъжа , въпреки че се наблюдава разчупване на стереотипа и при все повече двойки по-възрастна е жената.

Интересен за 2018 година е брак между мъж на 43 г. и жена на 54 г. и двамата българи, което е поредното доказателство, че за любовта възраст няма. Друг факт в подкрепа на всеизвестната истина, че няма граници за любовта са младоженци с разлика от 22 години във възрастта, които са си казали „Да“ в магнетичния Несебър. Най-възрастната двойка сключила брак в града е между мъж на 75 г. и жена на 63 г. и двамата чужденци.

Първата за 2019г. брачна церемония се състоя на 22.02.2019 г. Планираните през март сватби са четири, а две са за април. Засега браковете, записани за месец май са единадесет, като 3 от тях са в един и същи ден. За сега заявените за 2019г. церемонии са около тридесет.

Сред непреходната красота на Несебър, очарователен и магнетичен и през четирите сезона, всеки може да изрече своя обет за вярност и да направи сватбения си ден незабравим, а споменът за него да се връща в съзнанието като сбъдната приказка, за която трябва да се разкаже.