На 3 март танцово студио „ Месамбрия” при ООШИ – гр.Несебър, с подкрепата на Община Несебър организира общоградско веселие на площад „Жулиета Шишманова.

Празничната инициатива се проведе веднага след тържествената част в чест на националния празник, като целта бе не просто да се зачете бележитата дата, но и да се покаже красотата на фолклора ни, темперамента и енергията на българина, съхранявани и предавани поколения наред.

Българското хоро се е превърнало в емблемата на националната ни идентичност. И тази година празникът се оцвети с багрите на националната ни носия и цветовете на българския флаг.

За предците ни костюмът не е бил просто одежда, а символ на голяма мощ и сила. Българската шевица е не просто украса – тя е разказ, символ, кодирана информация за кръговрата на живота. Българката е пеела, шиела и влагала наричания и пожелания във всеки един елемент на българската бродерия.

Ние, настоящото поколение, които сме наследници на древните български традиции, сме посветени на каузата за съхраняване и предаване богатството на българския фолклор на децата си. Да предадем частица от българския дух и от националната ни гордост и да ги научим, че в една земя като човешка длан е сътворено, събрано и опазено цялото богатство на един древен народ.