В НЕСЕБЪР БЕ ОТБЕЛЯЗАН СВЕТИ ДУХ – ДЕН НА ГЕРОИТЕ, ПАДНАЛИ ЗА СВОБОДАТА НА МАКЕДОНИЯ

Днес на празника  Свети дух – Ден на героите, паднали за свободата на Македония, активисти на Македонското културно – просветно братство „Тодор Александров“- гр. Несебър, положиха  цветя на паметните плочи и склониха глава в едноминутно мълчание в знак на уважение и признателност пред подвига на героите.

При паметната плоча на войводата Димитър Занешев и борците за свобода от Солунски революционен окръг говори г-н Никола Харизанов, който изтъкна приноса на героите за революционната борба във всички етапи на освободителното движение.

Пред паметника на легендарния Апостол войвода слово произнесе Иван Бабев. Той посочи, че с дългогодишната си революционна дейност и с   победите в сраженията срещу аскера и гръцките андарти, Апостол Терзиев с право е заслужил прозвището „Вардарско слънце“, дадено му от признателното българско население във Вардарията.  Отбелязано бе, че тази година се навършват 110 години от смъртта на легендарния войвода. Г-н Бабев подчерта, че  борбите на българите в околностите на Солун, главния вилаетски център в европейската част на османската империя, са златна страница в летописа на революционните борби на македонските българи.