Двудневни прояви белязаха празника на Равда

Равда отбелязва с двудневни прояви своя празник, който чества в Деня на Света Параскева – 26 юли, по името на храма в селото. Малки и големи таланти пяха и танцуваха, и се раздаваха до край на сцената пред кметството и радваха както местните жители, така и стотиците туристи, изпълнили централната улица. Популярната изпълнителка, придобила известност покрай музикален тв формат – Дара, бе гвоздеят в програмата на 25 юли, като зарадва най-вече младата аудитория. Час и половина преди това на сцената пред кметството публиката аплодира и изпълненията на малките таланти от ОДЗ „Мечо Пух“ – с. Равда, ОДК-Несебър, местни индивидуални участници, гост-изпълнители, Детски танцов състав към НЧ „Гоце Делчев“ и вариететно шоу „Фламинго“.

Същинският празник на 26 юли започна със Света литургия в храм „Св. Параскева“, която отслужи лично Сливенския митрополит Йоаникий. Множество миряни, сред които и кметът на Радва Андон Бакалов, бяха препълнили църквата, за да отдадат почит на закрилницата на селото.

Малко по-късно владиката уважи поканата и на директорката на детска градина в селото Мариета Маринова-Митова и отслужи там тържествен водосвет за здраве и благоденствие. На ритуала присъстваха кметът на Община Несебър Николай Димитров, кметът на Радва Андон Бакалов, дългогодишната директорка на „Мечо Пух“ Мария Нанева и др.

Негово Високопреосвещенство бе впечатлен от доброто поведение на децата по време на водосвета и заяви, че всички ние трябва да се учим от тях. Той припомни изконната истина, че те са бъдещето на една нация – „ без тях всеки един народ изчезва от тази земя“. Благи думи владиката произнесе и за кмета на Несебър. Градоначалникът бе определен като „щедър, любвеобилен, вършещ добротворството, с отворено сърце за хората“ . Сливенския митрополит Йоаникий му пожела да преуспява и да върши добро.

Кметът на Несебър благодари на владиката и го увери, че това, което зависи от него за благоденствието на хората в общината, ще бъде направено. Николай Димитров пожела на децата в ДГ „Мечо Пух“ здраве, а на директорката и колектива – отдаденост на работата, като не пропусна да им благодари за грижите, които полагат към най-малките жители на общината.

Малко по-късно на същия ден кметът на Несебър Николай Димитров и кметът на Равда Андон Бакалов произнесоха празнични речи към присъстващите от сцената пред кметството. В словото си градоначалникът подчерта, че селището през последните години е „една бързоразвиваща се туристическа дестинация и доказателство за това са многото гости, които посреща и това е така, защото има с какво да ги очарова.“. На финала на поздрава си, той пожела на всички да се веселят и да бъдат щастливи в празничния ден, а усмивките да не слизат от лицата им. Здраве, щастие, доверие, благополучие, любов и мир на всички, пожела кмета на селото Андон Бакалов и оправи апел хората на Равда да бъдат сплотени и да се подкрепят.

В културната програма за 26 юли бяха включени интересни изяви най-вече във фолклорния жанр. Аплодисментите и одобрителните възгласи на публиката си спечелиха младата надежда Весела Асенова, очаровала публиката с акапелно изпълнение на две фолклорни песни, вариететно-фолклорна програма „Фламинго“, известните народни певци Христо Косашки и Славка Калчева.

Участието на актуални и обичани изпълнители направиха незабравим празника на Равда за местните жители и стотиците туристи, а финал на тържествата сложи ефектна заря, осветила небето над Равда.