Несебър отбеляза празника си със зрелищна заря, въздействащо светлинно шоу, емоционални концерти, изложба и игра за усмивки

празник на несебър

Празникът на Несебър през последните няколко години се превърна в едно от емблематичните събития през лятото, които си струва да бъдат видени и съпреживени. Интересът към него през двата отминали дни показа, че той е успешен туристически продукт, съчетаващ  хармонично църковния празник с различни културни прояви, обединяващ както жителите, така и гостите на Несебър. Пъстрата културна програма бе изпълнена с общите усилия на кмета на Община Несебър Николай Димитров, общинската администрация и доброволческата помощ на над 50 души, по-голяма част от които деца.

Още на 14 август атмосферата бе изпълнена с празничност – целият провлак, свързващ Новия и Стария Несебър, бе украсен със знамена с герба на общината и  лика на Божията майка, покровителка на града. Тържественост създаваха и двете 4-метрови знамена, спуснати от портите на крепостните стени с  изображения на Дева Мария, копия на две известни несебърски икони.

Двудневната игра за оригинална снимка „Усмихнат Несебър”, която би позиционирана   на четири емблематични места – пл. „Месамбрия“, Стара Митрополия, Вятърна мелница и  Южен парк, привлече вниманието, както на местните хора, така и на туристи, решили да се включат в приятното предизвикателство. В провеждането й дейно участие взеха доброволците, които често влизаха и в ролята на фотографи. Във фейсбук страницата “Share Nessebar” бяха изпратени множество снимки с широки, закачливи, малки и големи усмихнати лицаКои от участниците в забавната игра са се справили отлично със задачата, ще стане ясно утре, когато Община Несебър ще обяви печелившите чрез фейсбук страницата си.

Изложбата на местни творци в навечерието на празника,  представи произведения на изкуството на няколко автора, които творят в морската община – Видка Липчева, Йордан Йорданов и Радослав Ралев. Експозицията бе открита със завладяващото слово на Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър –Световно наследство“ и на нея с удоволствие присъства кметът на Несебър Николай Димитров. Проявата уважиха също зам.-кметове, бившият кмет на града Васил Киров, представители на администрацията, общественици, артисти. Изпълнена с жизнерадост и изящество, съвършени форми и възторг от вечния град, изложбата разказваше  приказна история за магнетичния Несебър.

Отдаването на почит към Божията майка, закрилница на града, започна още на 14 вечерта с Вечерна литургия /бдение/ в храм „Св. Успение Богородично” и тържествено литийно шествие, на които се стекоха множество миряни. Малко по-късно започна традиционния концерт, организиран специално за гражданите на Несебър в навечерието на големия празник. По време на проявата бяха представени видеовизитки на заслужили с работата си изявени личности. Тази година те са: Златин Чаушев – културен деец, интелектуалец, общинар, хуманист. Той е известен в литературните среди със своят ораторски талант, впечатляващите си словесни импровизации и широки познания в сферата на изкуството; Данислав Кехайов – популярен народен певеци директор на Обединена общинска школа по изкуствата, която с представянията си по световните сцени прославя името на Несебър.  Той е и един от най-активните дейци в областта на фолклорния артмениджмънт. Освен че е ръководител на Школата, от няколко години е главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“. Йордан Йорданов – скулптор, автор е на имиджовите плакети, които Община Несебър връчва при специални случаи. Негово дело е и паметника на Христо Ботев, който бе открит в Несебър в края на юни тази година. Мария Нанева –  дългогодишна директорка на детска градина „Мечо пух“- с. Равда. Тя е професионалист, посветен на неуморната, отговорна и всеотдайна мисия да възпитава най-малките жители, доказала се като един от най- успешни ръководители на образователни институции на територията на Община Несебър.

Кметът на Несебър лично ги поздрави и им връчи почетни плакети и грамоти за заслуги за благоденствието и развитието на Община Несебър. Вечерта завърши с концерт на голямата  Маргарита Хранова, която поздрави присъстващите с най-популярните си песни, а много от хората в публиката, препълнила амфитеатъра и пространството около храма „Йоан Алитургетос“, припяваха със звездата.

Програмата на 15 август започна с Тържествена света литургия в храм „Св. Успение Богородично”, където през целия ден миряни препълваха храма и чакаха на опашки, за да се поклонят пред иконата на Божията Майка и да запалят свещ за здраве. В 11 часа пред крепостните стени на стария град беше вдигнат националният флаг от представителна част от Военноморския флот – матроси от Военноморска база Атия, а празничен поздрав към всички от името на Общинска администрация и Общински съвет отправи домакинът на празника кметът на Несебър Николай Димитров. Събитието бе уважено от председателя на Общински съвет – Несебър – Румен Кулев, народните представители от Бургаска област Диана Саватева, Димитър Бойчев, Ивелина Василева, директорът на Областната дирекция на МВР комисар Калоян Калоянов, областният управител Вълчо Чолаков, като последният от гостите също отправи празничен поздрав към Несебър. Присъстваха още заместник-кметовете Виктор Борисов, Иван Гургов и Лазар Япаджиев, общински съветници, директори на дирекции, началник-отдели, представители на Общинска администрация, общественици, жители и гости на града.

В празничния ден 58 участници преплуваха разстоянието от 1.5 км в  9-ия поред традиционен плувен маратон, който тази година стартира от корабче в морето. Най-добрите от плувците бяха отличени веднага след издигането на националния флаг на крепостните стени. При  момичета най-бърза бе Ивона Христова, а при момчетата – Калоян Лефтеров.  Ивет Шумкова зае първото място при жените, а Тодор Тодоров при мъжете. Бяха отличени най-малкият състезател – Моника Атанасова, и най-опитният – Петко Михайлов, в маратона.

Човека институция на българския цирк – акад. Александър Балкански поднесе плакет и поздравителен адрес на кмета Николай Димитров за дългогодишната подкрепа на цирковото изкуство.

В късния следобед в Южния парк най-малките се забавляваха с артистите от цирк „Балкански“ и аниматорите от парти агенция „Смехотепария“ на детско шоу, което завърши с хапване на вкусен сладолед. Празничната програма продължи с изпълненията на Вокална формация „Фортисимо”, които зарадваха почитателите си на сцената на Порт Несебър.

Вечерната програма се разгърна на две сцени и даде възможност на почитателите на рока да се насладят на изпълненията на младата група Different Highway”, разположена на портите на стария град, и нафееричния спектакъл „Несебър Завинаги“, разказан в танц от  КСТ „Несебър“ с място на действие амфитеатъра.

В 22 часа сцената на крепостните стени завладя супергрупата „Легендите“, заедно с която много присъстващи пяха хитове от българския рок и се забавляваха максимално.  Последва традиционният поздрав от кмета на Община Несебър Николай Димитров, а веднага след него комплимент към всички от академичен цирк „Балкански“ бяха две изключително атрактивни изпълнения.

Вечерта завърши с впечатляващо  светлинно шоу и 3D Mapping. В полунощ, на фона на въздействаща музика, небето над древния град беше огряно от пищна и спираща дъха заря, която публиката запечата с телефони, фотоапарати и видеокамери за спомен от празнуващ Несебър.

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ