В навечерието на 9 декември,  ден преди навършването на 34 години от вписването на Несебър в престижния списък на ЮНЕСКО,  бяха отличени жители на града, които са дарявали през годините наследствени и свои вещи и реликви на местния музей. Кметът Николай Димитров, заедно с директора на културната институция Петя Кияшкина отличиха с грамоти 7 граждани на общината. Това са  Стоянка Узунова за предоставеното ръчно плетиво „със сувалка”Мария Мазнева  за автентично було от началото  на ХХ в., Мима Петрова – за предоставената шевна машина и етнографски материали от началото на ХХ в., Лиляна Катрафилова  за плетено с игла каре от 30 – те год. на ХХ в. Мария Сариева за подарената традиционна  женска дреха от Ениджевардарско от началото на ХХ в., Виолета Савова  за етнографски материали от началото на ХХ в.и Тодор Тодоров  за виенски мебели и съдове от началото на ХХ в.

„По повод утрешния празничен за Несебър ден – 9 декември, решихме да уважим дарителите на музея, защото те имат не само отношение към историята и културното наследство, но и имат съзнанието, че това, което притежават не е само за тях, а е и за бъдните поколения. Някои от тях са се разделили със свидни реликви, но чест им прави, че са взели решение и са ги дарили, за да ги видят повече хора.“, сподели развълнувано директорът на музей „Старинен Несебър“ Петя Кияшкина и допълни, че в хилядолетната история на града не липсват примери за подобни благородни жестове. „И до днес надписи в църквите разказват за дарители и за ктитори. Дарявани са не само пари за храмове, дарявани са и за икони.“, подчерта тя.

Кметът Николай Димитров също благодари на дарителите. В краткото си обръщение градоначалникът заяви, че развитието, съхранението и опазването на града се осъществява с активното участие на жителите му. Той сподели, че в реализиране на много прояви и инициативи местната власт разчита именно на активността на гражданите, породена от разбирането, че напредъкът е общо дело.

На финала на събитието Петя Кияшкина разказа, че Несебър има своите млади изследователи в лицето на Божидар Тодоров и негови приятели от несебърското училище „Любен Каравелов“. Директорът на музея информира, че преди няколко дни децата са изпратили снимки и видеоклипове до фейсбук страницата на археологическия музей, като са обърнали внимание, че в крепостните стени като сполия (преупотребен архитектурен детайл) е употребен фрагмент от надпис на гръцки език. Наблюдателността на децата бе поощрена – те получиха като подаръци календари на музей „Старинен Несебър“ за 2018 година.