ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НЧ „ЯНА ЛЪСКОВА-1905“-НЕСЕБЪР ЗАВЛАДЯХА СЪРЦАТА НА БЪЛГАРИТЕ В ИСТАНБУЛ

Представителна група от НЧ “Яна Лъскова- 1905“ – Несебър се завърна от Истанбул – Р Турция, където участва в културната програма на Българската мисия по случай Националния празник на страната ни 3- ти март.

Над петстотин бяха участниците на най-голямото събитие, което българското Генерално консулство в Истанбул организира по повод празника. Дипломати, включително посланика на Р България в Турция г-жа Надежда Нейнски, българската общност, запазила и носеща дълбоко в себе си любовта към родината, гости от Русия и други страни имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на децата от Несебър, които трогнаха до сълзи гостите на тържеството.

Концерта бе посветен и на древната българска традиция, свързана с идването на пролетта. Баба Марта, нейните помощници Пижо и Пенда, в които се превъплатиха самодейки от ФФ“Българка“, закичиха с мартеници гостите и присъстващите на тържеството и разказаха древната легенда за появата на червено – белия конец и за българските традиции свързани с празника.

НЧ “Яна Лъскова-1905“-Несебър дари 300 тома литература на Българската екзархия в Истанбул, с което попълни фонда на библиотеката и зарадва децата от неделното училище с мартеници, изработени лично от читалищните самодейци.

Културната програма на града ни включваше и туристическо представяне на региона. Щанд с материали за Несебър бе подреден във фоайето на сградата на Генералното консулство, където всеки гост можеше да се запознае с туристическата инфраструктура и историческото минало на древния ни град. Бяха раздадени множество туристически рекламни материали- пътеводители и карти, албуми, магнити за виртуално приложение „Св.Спас“ и „Св. Параскева“, филми и луксозни каталози със значими археологически обекти, артефакти и др. Бе дадена възможност неповторимата симбиоза на исторически, природни и архитектурни дадености да бъде популяризирана по един нетрадиционен начин, извън туристическите борси. Така Несебър представи не само културното си лице, но и икономическите лостове на своя просперитет.

Потвърждение за доброто представяне на гостите от Община Несебър в Истанбул е благодарственото писмо на Генералния консул в Р Турция – г-н Ангел Ангелов до кмета на общината г-н Николай Димитров.