В навечерието на един от големите християнски празници- Лазаровден, Община Несебър бе навестена от усмихнати и красиво пременени лазарки от ДГ „Моряче“. Спазвайки ритуала, децата изпълниха празнични песни и танци и пожелаха здраве и късмет.

Присъствието на малките лазарки от четвърта група на образователното заведение внесе много цвят и добро настроение в сградата на Община Несебър. След края на празничната програма, децата получиха лакомства от името на кмета Николай Димитров.

Гиздави лазарки от I г клас, обучаващи се в клуб „Аз съм българче” по проект „ Извънкласни дейности – Занимания по интереси“ с ръководител Наталия Антонова, огласиха с песни СУ ”Любен Каравелов” – Несебър. Лазаруването е стар български обичай, който се практикува на Лазаровден в събота, преди Връбница. Облечени в красиви празнични премени, нагиздени, румени и засмени, момичетата лазаруваха директора на училището Тодорка Станелова с наричания за здраве и благополучие.

Според поверието, всеки дом, в който са пели лазарки, ще се радва на здраве и берекет. Малките момичета представиха лазарските традиции и пред по-големите ученици. С много настроение и усмивки, те изпълниха песни за любов, слънце и цветя. Всички ученици и учители изразиха възхищение от ентусиазма, с който децата тачат и съхраняват българските обичаи и традиции. Освен с аплодисменти, малките лазарки бяха дарени с яйца и сладкиши.