Среща на кмета Николай Димитров с жители на „Черно море“

Среща на кмета Николай Димитров

 

Преди дни в сградата на ДГ „Моряче“ се състоя среща на кмета  на Община Несебър Николай Димитров с жители на ж.к “Чeрно море“.

В последните години най-новият и модерен жилищен комплекс на Несебър отбеляза значително нарастване не само като сграден фонд. Факт е динамично увеличение на населението в „Черно море“. Много жители от други части на града, както и хора от други населени места избраха да се заселят  там.

Срещата на кмета Николай Димитров с жителите на комплекса даде възможност да се обсъдят теми, отнасящи се до административни, инфраструктурни, организационни и др. въпроси, както и да се даде разяснение за проектите, по който община Несебър работи.

На един от най-често задаваните въпроси, касаещи строителството на православния храм в комплекса отговори отец Петър от храм „Успение Богородично“. Община Несебър е отстъпила парцела за строеж на църковното настоятелство и до момента е  най-големия дарител за строителството на църквата. Построяването на храма трябва да е дело на всички вярващи миряни, членове на общността и църковното настоятелство.

Общината подпомага строежа и поддръжката на редица православни храмове в населените места на своята територия. С общински средства е издигната църквата в Гюльовца и на гробищния парк на Несебър.

В момента в  касата на църковното  настоятелство има 70 000 лв., отделени отново от общинския бюджет, с които храмът  ще се покрие и ще се затвори  с дограма.

Преди дни се даде начало на първия етап от строителството на тротоарната мрежа в комплекс „Черно море“. Вече са избрани изпълнителите и са подписани договорите за следващите етапи. Кметът разясни, че забавилото се до сега строителство на тротоарите се дължи на съдебни и административни процедури. Успоредно с част от тротоарите са проектирани и велоалеи,  чрез които ще се осъществява връзка с другите части на града. С изпълнение на тези проекти ще се подобри не само инженерната инфраструктура на жилищния комплекс, но и  цялостната му визия. Осветлението на улиците е направено по програма на Държавен фонд „Земеделие“.

Тема на срещата беше и строящия се в момента селищен парк с открити спортни обекти. Той включва фитнес на открито, футболно игрище на малки врати, баскетболно и волейболно игрище,  игрище за тенис на корт и сграда с административни функции и съблекални. Фитнесът на открито е почти завършен и следва поставяне на напоителната система. Селищният парк е един от приоритетните обекти и плановете на общината са да го завърши през следващата бюджетна година.

Община Несебър  има разработен проект  на градски басейн в ж.к. „Черно море“. За съжаление неговият старт се отлага заради административни дела с Министерството на отбраната, което е собственик на съседния  парцел.

В момента текат ландшафните проекти на общината, по които се прави залесяваме и озеленяване на комплекса.

В края на срещата гражданите имаха възможност да поставят своите въпроси както на кмета, така и на присъстващите общински служители инж.Клара Каравасилева – директор на Дирекция   „Устройство на територията, контрол върху строителството и инвеститорски контрол“, Динко Войнов- началник на отдел „Инвеститорски контрол“  и Димитър Панев – зам. директор на ОП БКСО Несебър.

Кметът Димитров отбеляза, че всеки от предходните градоначалници е допринесъл за развитието  на комплекса и че политиката на приемственост е основа, върху която общинското ръководство надгражда така, че да превърне Несебър в модерен и  благоустроен европейски  град.