РОЗОВА ГРАДИНА ЗАСАДИХА В НЕСЕБЪР МАЛКИ МАТЕМАТИЦИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ

За шеста поредна година Община Несебър бе домакин на финалното състезание на Международния турнир „Математика без граници“, който се провежда под патронажа на кмета Николай Димитров. Тази година представители на страните – участнички засадиха розова градина в двора на училището домакин на престижната проява – СУ “Любен Каравелов“.

В състезанието участие взеха 1200 ученици от 1 до 12 клас от 15 страни, състезаващи се за индивидуално и отборно класиране.
Началото бе дадено на 29 юни в двора на СУ „Любен Каравелов“ със засаждане на 15 розови храста по един за всяка страна-участничка във форума.

Церемонията за старта на финалния кръг от турнира откри заместник-кметът на Община Несебър – Иван Гургов, който поздрави младите математици от името на кмета на Община Несебър, и им пожела здраве, успех и дръзновение. В продължение на два дни български и чуждестранни ученици от Словения,Украйна, Киргизстан, Азербайджан, Виетнам, Иран, Казахстан, Македония, Малта, Русия, Румъния, Турция, Узбекистан и Филипините се конкурираха при решаването на сложни задачи.

Най-добрите в турнира бяха наградени днес на специална церемония на амфитеатъра в старата част на града, като освен купа те получиха и цвете българска роза.

Най-атрактивната награда бе купата на кмета на Несебър. Тя бе връчена от градоначалника Николай Димитров на младите математици от Филипините Кристиян Гендрано и Демира Недева от България.

Заради организационната и мотивиращата си роля в успешното провеждане на “Математика без граници“ кметът Димитров отличи учителите Шахла Алиева от Азербайджан, Решилда Виламе – Филипини и Стоян Десков, България.

От представителите на СУ„Любен Каравелов“ – Несебър отличени с бронзови медали бяха Деан Емил Атанасов от трети клас и шестокласникът Стойко Динков Войнов.

 

Организатори на турнира са Фондация „Математика без граници”- България, Научно-образователен център „Innovation” – Казахстан със съдействието на община Несебър и СУ „Любен Каравелов” – Несебър.

Гост при откриване на събитието бе г-жа Пенка Иванова, представител на Министерството на науката и образованието. Получени бяха поздравителни адреси от Президента на Република България г-н Румен Радев и Министъра на образованието и науката на Република България г-н Красимир Вълчев, които пожелаха успех на всички участници в престижния математически форум.