РАВДА ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК

На 26 юли Равда отбеляза своя празник. Това е денят, в който  Православната църква чества паметта на Света преподобна мъченица Параскева, която е и покровителка на селото. Светицата е застъпница на тези, които са в неволя, и пристанище на тези, които са изложени на бури.

Богатата и разнообразна програма, с която Равда чества празника си  бе насочена към публика с различни предпочитания и възраст. Центърът на селото се превърна в огромна сцена, на която се изявяваха местни и гостуващи изпълнители – бъдещи и настоящи звезди на вокалното и танцово изкуство.

Предпразничната вечер традиционно бе посветена на децата и младежите. Гостите и жителите на Равда видяха изпълненията на децата от ДГ „Мечо Пух“, ТС „Звезди“ и вокални солисти към ОДК Несебър и др., а специален реверанс към тийнейджърската публика беше концерта на Павел и Венци-Венц.

Сутринта на самия празник сливенският митрополит Йоаникий отслужи божествена литургия в храма „Св. Параскева“. Пред смиреното множество се изпълниха църковните ритуали на молебена за здраве, а в края на службата негово преосвещенство раздаде свето причастие на миряните. Сред присъстващите бяха кметовете на Несебър- Николай Димитров и на Равда – Андон Бакалов.

Празничната вечер на 26 юли продължи с концерт, в който се редуваха певци и танцьори, а пред сцената се събраха хиляди хора – граждани и гости на Равда. Кметът на селото отправи традиционния си поздрав към всички, уважили тържеството.Той благодари за активната подкрепа оказвана от ръководството на Община Несебър и на жители и гостите на Равда.

Поздрав към всички присъстващи  отправи и кметът на общината Николай Димитров. Той приветства жителите и гостите на Равда и пожела  щастие и весело настроение в празничната нощ. В краткото си слово г-н Димитров изрази задоволството от бързото развитие на селището в последните години и изказа увереност, че Равда ще продължи да бъде една от най-желаните курортни дестинации в страната ни.

Програмата в празничната нощ продължи с изявите на Вариететно шоу „Фламинго“ от град Русе, наследници на една от най-старите школи за танци в България.

Последва фолклорен концерт на народният певец Костадин Михайлов. Освен певческа, Костадин Михайлов притежава и друга уникална дарба – нестинарството, и е сред най-младите нестинари в Странджа.

Гвоздея на вечерта постави един от най-известните и  най-атрактивните български професионални фолклорни ансамбли- „Пирин” Той е създаден през далечната 1954 година и тази година отбелязва своя 65-ия си юбилей. Ансамбъл „Пирин“ представи концерт – спектакъла „На Мегдана“. Той включва едни от най-емблематичните музикално – танцови платна, създадени в различно време.Публиката се наслади на една фолклорна приказка за красотата и магията на българския танц, на българската песен, на българската музика.

Празничната нощ  завърши с пищна заря.