И ТАЗИ ГОДИНА В КОШАРИЦА ИЗКЪПАХА ЗЕТЬОВЕТЕ

 

Село Кошарица отново отбеляза големия християнски празник Ивановден с обичая „Къпане на зетьовете“. И тази година в студените води на селския вир влязоха млади мъже, за да изпълнят стародавния ритуал, за който се вярва, че носи здраве и сила в семейството.

Къпането на младоженци, сключили брак през изминалата година, е стара българска традиция, а Кошарица е единственото село в цялата област и едно от последните в България, което я спазва от години, без прекъсване.

В отбелязване на традиционното къпане днес се включиха осем смелчаци.

Първоначално участниците в ритуала се събраха в центъра. Там пиха греяно вино за да се затоплят и да добият кураж, преди да влязат в студените води на местния вир. Настроението им беше повдигнато от музикантите, които свириха българска народна музика. След като мъжете се сгряха достатъчно, под съпровода на фолклорни ритми, начело с кмета Валентин Станчев, се отправиха към мястото за къпане.

След като първият смелчага скочи в ледените води, хорото на зетьовете, водено от кмета, с танцова стъпка и развени байраци, го последва.

Смелостта на участниците се оказа заразителна и завладян от еуфорията във водите скочи и 12 годишният Константин Трендафилов, който тази година бе и коледар.

Обичаят бе изгледан от жители и гости на селото, дошли за да почетат тази рядка традиция.

С Ивановден се свързват обредите, посветени на вярата в чудодейната здравеносна сила на водата. Къпят се всички именници, както и сгодените, булките и младоженците, които са се оженили през тази зима до Ивановден.