СЕДМОКЛАСНИК ОТ НЕСЕБЪР С ПРЕСТИЖНО КЛАСИРАНЕ В НАЙ-СИЛНОТО СЪСТЕЗАНИЕ ПО ФЕХТОВКА ЗА ДЕЦА OLIMPICI GRAND PRIX В БУДАПЕЩА

Несебър вече е  част от Европейската фехтовка – шпага. Това стана възможно благодарение на отличното представяне на Филип Юсмен на проведеното в Будапеща- Унгария  изключително силно състезание на шпага за деца на различни възрасти Olimpici Grand Prix .

Филип е ученик 7 „в“  клас на  СУ ,,Любен Каравелов” – Несебър. Той  се класира в топ 8 на деца до 14 години при невероятна конкуренция със 133 участника от: Унгария, Полша, Сърбия, Румъния, Хърватска, Великобритания, Украйна, Македония, България и др.

Филип зае 7 място в крайното класиране. Състезанието се проведе по регламент – групи и директни елиминации. От групите той излезе с 5 победи и 1 загуба. В класирането след групите излезе с номер 21. След 4 оспорвани мача Филип  Юсмен и един полски състезател, бяха единствените чужденци сред домакините в топ осмицата. След тежка борба с унгарски състезател и подкрепящите го съдии, не му достигнаха 2 точки за влизане в топ четворката.

Години на упорит труд, под ръководството на своя баща Денис Юсмен, стоят зад спортните успехи на Филип. През сезон 2016/2017 г., той е шампион на  силния Международен  Турнир на шпага за деца до 10 г. “ Olimpici GP5 Gran Prix-Csaba Cup“ в Унгария, град Бекешсаба. Държавен шампион е на шпага момчета до 11 години  в Пловдив. Носител  е на  Купа България  и шампион  на турнир „Мастърс “ до 11 години шпага момчета във Варна. Филип е трети на Турнир „Мастърс“ в град Варна и на Купа България шпага момчета до 13 години в Плевен, а на XIII Международен Турнир Trofej Novi Sad в сръбския град Нови Сад е втори.

          През сезон 2017/2018 г. той е втори на международни турнири  в Загреб и Осиек  в Хърватия на шпага за момчета до 12 г.  и трети на кръг от Европейска купа за момчета до 14 г. в Загреб и на турнир „Мастърс“ в Плевен.

През сезон 2018/2019 Филип е носител на Купа България и вицешампион на Държавното първенство шпага момчета до 13 години. Той заема престижното 6 място от 138 участника на Международен Турнир на шпага момчета до 13 години “ Olimpici Gran Prix“ -VASAS KUPA в Будапеща, Унгария. Трети е сред кадетите до 17 години на „Купа България“.

През сезон 2019/2020  седмокласникът е трети на шпага момчета до 15 години на Купа България – 2 кръг и на 12 място от 113 участника в изключително силния Международен  Турнир на шпага за деца до 14 год. “ Olimpici  Gran Prix“- SZOLNOK CUP GP2 – Szolnok, Унгария.

Филип успешно съчетава многобройните си пътувания и спортни ангажименти с обучението си в СУ „Любен Каравелов“ – Несебър.