ТРЕТОКЛАСНИЦИ ОТ РАВДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОТКЛЮЧВАТ ТАЙНИТЕ НА БИОРАЗНООБРАЗИЕТО С ПРОЕКТА „ГОЛЕМИЯТ ЛОВ НА РАСТЕНИЯ”

 

За втора поредна година  учениците от трети клас на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – село Равда, с класен ръководител Марина Янкова, се включиха в проекта „Големият лов на растения” с изпълнението на творчески задачи.

Работата по проекта през миналата учебна година беше високо отличена – с международен Сертификат от „Еко- училища Toyota- биоразнообразие” за изключителен принос към проекта и той беше публикуван в световния сайт Exposure https://greatplanthuntbulgaria.exposure.co/

Успешната работа на учениците от Равда се дължи както на богатата с наръчници, идеи и дейности библиотека на сайта и възможността за обогатяване и практическо приложение на придобитите опит и знания, така и на любезното съдействие на ръководствата на Община Несебър и на училището.

Кампанията има за цел да образова и насърчи учениците да предприемат положителни действия за опазване на околната среда и те със задоволство продължават да отключват тайните на биоразнообразието.

В началото на учебната година бяха направени проучвания за осведомеността на третокласниците по въпросите за биоразнообразието, след което беше изработена богато илюстрирана карта на двора на училището с описани в нея всички растителни видове. За  коректното попълване на данните съдействие оказа  г- н Димитър Козаров – доктор на биологичните науки.

Учениците се погрижиха и за зимуващите птички като отново поставиха къщички за птици с хранилки на дърветата в двора.

Следващата инициатива, която децата предприеха, беше да „осиновят” дърво от двора на училището. Това много допадна на третокласниците и те с ентусиазъм се срещнаха и разговаряха за растителните видове в двора с инж. Козаров. Учениците  изработиха табелки с наименованията на дърветата и кратка информация за тях- единият е застрашен от изчезване вид- Атласки кедър (Cedrus atlantica). Всеки ученик с помощта на родителя и учителя изготви план как ще се грижи за дървото и каква лична отговорност ще поеме, за да може след време други деца да се подслонят под сянката му и да прочетат табелата: „Дървото е отгледано от трети клас, випуск 2017-2021 г.”

Проектът „Големият лов на растения” е съвместна инициатива на Toyota Motor Europe (www.toyotafund.eu) и Фондацията за екологично образование (www.fee.global), като в България той за поредна година се управлява от Българско Движение „Син флаг” (http://www.blueflag.bg).