НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО

 

Днес Несебър отбеляза 142 години от Oсвобождението на отечеството ни от турско иго. На тази дата преди повече от столетие България поема по своя самостоятелен път на развитие с възродена държавност и увереност в бъдещето.

Освобождението на родината ни дава начало на третото българско царство. България отново се възражда след векове на забрава и разорение. То е военен и политически акт, апотеоз на многовековните борби на народа, в резултат на които страната ни отново възкръсва на картата на Европа. Освобождението на България доказва, че народния дух е несъкрушим, че националната памет и жаждата за свобода не могат да бъдат изтрити дори след векове на забвение и робство.

Признателността на съвременна България към саможертвата на героите на Освобождението – знайни и незнайни, е жива и несекваща. Трети март винаги ще бъде изключителна дата от историята на страната ни. Това е денят, на който честваме своята свобода след пет вековно турско робство.

Честването на празникa в Несебър започна с издигане на националния флаг под звуците на химна на републиката.

Тържеството бе проведено на площад „Жулиета Шишманова“. В програмата за отбелязване на бележитата дата участие взеха ФФ „Българка“ и ФФ „Македонка“ към НЧ „Яна Лъскова-1905“ с изпълнение на възрожденски песни, и Обединена общинска школа по изкуствата- Несебър. Тържествено слово за празника произнесе Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“.

След края на официалното честване на празника, тържествата продължиха с всенародно веселие с участието на ТС „Месамбрия“към ООШИ, които за втора поредна година се включват в националната инициатива за 3-ти март „Знаме развей, песен запей и хоро разлюлей!“