НЕСЕБЪР ПОЧЕТЕ 2 ЮНИ

Несебър отбеляза 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Датата от смъртта на най-яркия поет и революционер в нашата история е избрана за ден, в който споменаваме всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за независимостта на родината.

Сред присъстващите на паметника на Ботев в Несебър бе и кметът на община Несебър Николай Димитров.

След като по традиция точно в 12 часа прозвучаха сирените – сигнал за едноминутно мълчание в памет на героите, Златин Чаушев, началник-отдел „Несебър-Световно наследство“ припомни в кратко, но наситено със силни послания и цитати от гениалния Ботев слово за делата и заветите на предците ни. Той подчерта, че докато ние почитаме и помним героите си, ще ни има като нация.

Под звуците на фанфарна музика в изпълнение на Денис Гонсалвеш, пред паметника на поета в градинката на СУ „Любен Каравелов“, венци и цветя в знак на признателност, почит и преклонение бяха поднесени от името на Община Несебър, Общински съвет – Несебър, организации и граждани.

 

За първи път 2 юни се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално обаче Денят за всенародна почит към героите започват през 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.