НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 183 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ЛЕВСКИ

Венци в чест на 183-тата годишнина от рождението на Апостола на свободата пред паметника му в Южния парк днес бяха поднесени от името на Община Несебър и от името на Общински съвет – Несебър. Цветя поднесоха и граждани, дошли да се изразят своята почит към великия син на България.
Прочувствено слово, посветено на Апостола на свободата, бе произнесено от началника на отдел „Несебър-Световно наследство“ Златин Чаушев.
Левски се е посветил на кауза, която коства живота му. „Ако печеля-печели цял народ. Ако загубя-губя само себе си“.
Любовта към отечеството и народа си Левски издига над всичко. Смел стратег, хуманист и революционер, неговата борба има целта да разбуни народа, да го мотивира и организира за битка на живот и смърт в името на България. Неговите идеали и възгледи са меродавни и все по-актуални. Мечтите за чиста и свята република са въжделение на много поколения българи, които се посвещават на борбата за свобода.
Поглеждайки към жертвата на героя ние забравяме за дребнотенията на ежедневието и егоизма и обръщаме поглед към вечните ценности и светлия пример, който Левски ни е оставил. Затова неговата личност се счита за най-ярката в българската история и неговият подвиг живее в паметта на поколенията.

Васил Иванов Кунчев е български националреволюционер, роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Той е председател на БРЦК и идеолог на Национално-освободителното движение, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО). Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание.