НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПРАЗНИК С ГРАНДИОЗНА ЗАРЯ И БОГАТА ПРОГРАМА

Несебър отбеляза Деня на Успение на Света Богородица с впечатляваща и динамична поредица от събития, които изпълниха с възторг многобройната публика на празника на най-красивия български град.

Именно заради неповторимата емоция в програмата си на 14 и 15 август, Несебър е “магнит” за много  български и чуждестранни туристи именно в тези дни на летния месец.

Денят на Успение на Света Богородица е най-значимият празник за града и духът му се пренесе в душите и сърцата на всички – граждани и гости, дошли да споделят вълната на възторг и еуфория, съпътстваща тържествата.

Тази година те преминаха под мотото „Изживейте любовта под звездното небе на Несебър“.

Църковните ритуали за този паметен за православието ден бяха белязани от традиционното литийно шествие в навечерието на празника. То беше предвождано от свещенослужителите на несебърския храм „Св. Успение Богородично“.

Шествието, придружаващо чудотворната икона на Богородица  Мегарска, тръгна от несебърския храм и се спусна по улиците на старинния град, а множеството се прекланяше пред образа на Божията майка, покорено от силата на православната вяра  и преклонението пред светицата.

Вечерта на 14 август общината традиционно посвещава на изтъкнати представители на несебърското общество – хора с безспорен принос за развитието и славата на града, хора с различни съдби и житейски поприща, но отдадени на работата си  в полза на общността. Домакин на събитието бе кметът Николай Димитров, който поздрави и връчи на изявените граждани плакети за активен принос в обществения живот на Несебър.

Тази година отличени бяха активистките на Общинската организация на Българския червен кръст Виолета Георгиева, Калина Наумова и Недялка Илиева, както и самият БЧК, представен от Виолета Радева – директор на областната организация на червенокръстците. Отличията бяха връчени за цялостна дейност, отдаденост и съпричастност към съдбата на най-нуждаещите се наши съграждани. Безкористната служба в полза общността на трите дами- Калина, Нели и Виолета, издига авторитета на Българския червен кръст, за което Общинската организация на БЧК е получила множество награди и признанието както на местната общност, така и на институции и организации извън община Несебър.

В предпразничната нощ кметът на община Несебър Николай Димитров връчи плакети и на директорката на СУ „Любен Каравелов“ – Тодорка Желязкова и директорката на ДГ „Слънце“ – Руска Маринова. Те бяха отличени за огромния им принос в образователната сфера по повод тяхното достойно оттегляне от активна трудова дейност.

За тези изтъкнати хора на Несебър, за гражданите и гостите, за всички с душа отдадена на музиката, празничен концерт изнесе една от най-изявените формации на българската музикална сцена „Тоника СВ“. Групата изпълни най-популярните си и обичани песни и стопли сърцата на присъстващите с богатството от вокални нюанси и мелодичност.

На 15 август, веднага след тържествената света литургия, пред крепостните стени, в присъствието на кмета Николай Димитров, граждани, представители на администрацията и гости, под звуците на химна на републиката и в чест на празника, моряци от Военноморска база „Атия“ издигнаха флага на България. Почетен гост на ритуала бе областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Част от тържеството бяха и приветствените думи, с които кметът Димитров и г-н Чолаков поздравиха присъстващите по случай празника и пожелаха здраве, благоденствие, мир, радост и любов.

 


Празниците са трепет и очакване и за най-малките, които тази година отново се събраха в Южния парк, за да се забавляват и играят. Изненада за децата бе сладоледът, с който общината ги почерпи за празника.

Програмата продължи на площад „Жулиета Шишманова“ с вокални изяви на възпитаници на ОДК-Несебър с ръководител Димитър Йорданов. Участие в празника взеха формация “4 Топс“ с изпълнители: Дамян Каравасилев, Мария Гинева, Паола Йорданова и Теодора Менчева и трио “АШ“ в състав: Кристина Трифонова, Лъчезара Раднева и Ралица Кондакчиева. (През 2019-та триото бе отличено с 3 първи и 2 специални награди.) Публиката възпламени и вокален квартет “Ню уейв“, който за краткото време от своето формиране, набра широка популярност. (Квартетът в състав: Кристина Трифонова, Ралица Кондакчиева, Христиана Петкова и Христо Банков покорява с таланта си при всяко свое участие и вече донесе на Несебър няколко първи награди, специални награди и Гранд При от участия в национални и международни фестивали). С “Ню уейв“ на сцената излезе и талантливата Александра Бойчева, лауреат на редица индивидуални призове. Всички те огласиха сцената на площада в Новия Несебър и внесоха ведро празнично настроение сред присъстващата многобройна публика.

В градацията на празничните събитията изпълненията на български фолклорни ритми беше отредено на Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“. Пищните звуци на народната музика събраха  на амфитеатъра публика, очарована от магията на  българския фолклор. Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа” е създаден с цел издирване, съхранение, обработка и популяризиране на музикалния, песенен, танцов, словесен и обреден фолклор от Югоизточна България. В репертоара му присъстват танци и песни от всички етнографски области, които разкриват огромното фолклорно богатство на България. Особено внимание се обръща на пресъздаването на фолклора и народните обичаи от Странджанския край.

Емоцията на вечерта набра сила и за любителите на класическата музика, когато на сцената на крепостните стени се качи триото тенори „The Unique Voices”. От самото си създаване те взривяват с появата си публиката, зажадняла за красота, стил и истинско изкуство. С пъстротата и енергията си, с уникално допълващите се гласове и силна харизма „The Unique Voices” събуди възхита и донесе наслада на всички фенове на класическия жанр.

Изявите на централната сцена  продължиха с групата, превърнала се в един от символите на българския рок – Б.Т.Р. Нейното присъствие възпламени публиката и тя запя неповторимите хитове на бандата.

Рок групата има много български и международни награди и богата колекция от албуми. Б.Т.Р. са свирили на една сцена с легендарни музиканти и групи като Deep Purple, Whitesnake, Scorpions, Ronnie James Dio – Heaven and Hell, Nazareth, Motorhead, Europe, Accept, Gamma Ray, Michael Schenker Group, Iron Maiden, екс вокалиста на Джудас Прийст, Тим Рипър Оуенс. Концертите на Б.Т.Р. и на българска и на световната сцена са с безкомпромисна класа.

Техните изпълнения бяха прелюдия към най-значителната и атрактивна част от вечерта, когато на централната сцена на крепостните стени, пред многохилядното множество, излезе една от най-популярните и обичани формации на българската музикална сцена – група „Тангра“.

Неуморният труд на музикантите в нея дава своите резултати и днес с името „Тангра“ се свързват много песни от българското музикално наследство.  Публиката бе завладяна от богатството на стилове хард рок, поп рок, рок енд рол и ню уейв, с които бандата се е наложила като една от водещите български групи.

Тържеството продължи с 3d mapping и светлинно  шоу. Крепостните стени оживяха под заревото на хиляди прожектори и  лазери.

Вечерта приключи с грандиозна заря. Светлините изригваха сякаш от морето и осветяваха залива с пищна палитра от цветове и отблясъци.  Зарята, която е и връхна точка на празника и негов финален апотеоз, освети целия залив и остави след себе си вълна на възторг и виковете на възхита, съпътстващи последните минути от тържествената нощ.