НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 135 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО

Днес, на площад „Жулиета Шишманова“ в Несебър, в чест на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, тържествено бе издигнат националният флаг на България. На церемонията присъстваха кметът на общината Николай Димитров, зам.-кметът Виктор Борисов, представители на общинската администрация, граждани и гости на града. Под звуците на химна на републиката, присъстващите отдадоха почит пред делото на хилядите герои на Съединението, чиято жертвоготовност и решителност определя историческата насока в развитие на България.

В емоционално слово Златин Чаушев – началник на отдел „Несебър- Световно наследство“ към oбщината припомни събитията, довели до паметния 6-ти септември, когато преди 135 години българският народ заявява желанието си да живее обединен и разкъсва оковите на страха и смирението. Върху този акт се основава новото самочувствие на нацията и нейната увереност в силата на националното единство. Той поставя всички следващи поколения в дълг към подвига на съединистите и тяхната убеденост, че българският народ сам определя съдбата си.

Денят на съединението е една от най-ярките дати в българската история. С този акт и успешната му защита българите постигат първия етап от националното обединение и ревизия на Берлинския договор. До него се достига чрез дълъг път на борба както на политическата сцена, така и чрез създаване на с революционен комитет.

Въпреки съпротивата на Русия и лично на император Александър III, Съединението получава дипломатическо и международно признание. Това става чрез т.н. Топханенски акт на 24 март 1886 г. Спогодбата е подготвена от българския политик и дипломат Илия Цанов и негов екип. С подписването на договора България и Османската империя постигат споразумение, според което Княжество България и Източна Румелия имат общо правителство, парламент, администрация, армия.

Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

В празничната програма за 6-ти септември в Несебър участваха Теодора Менчева, Дамян Каравасилев, Мария Гинева и Паола Йорданова към ОДК – Несебър. Стихотворението „Де е България?“ рецитира Пресияна Янулова към ДТС при НЧ „Яна Лъскова-1905“.