НЕСЕБЪРСКИЯТ ФЕСТИВАЛ “ЕСЕННИ ПАСАЖИ” БЕ ПОСЕТЕН ОТ СТОТИЦИ ГОСТИ

През изминалия уикенд в Несебър за осма поредна година бе проведен фестивалът „Есенни пасажи“.

Както всяка година голямата част от събитията за празника на рибарството бяха на площад „Месамбрия“ в Стария град. Там всички, решили да се насладят на прекрасната есен, богата културна  програма и разнообразието от рибни изкушения, можаха да намерят своите моменти на отдих, радостни изживявания и кулинарна наслада под ласкавите лъчи на октомврийското слънце.

Националният рибен фестивал “Есенни пасажи“ е една от вече утвърдените проява в културния календар на общината. Традицията на неговото честване, което Община Несебър следва осем години, го направи търсено и очаквано събитие, привличащо много гости от страната, жадни за насладата в спокойствието на есенния морски бряг. “Есенни пасажи“ е един от фестивалите, чрез които Община Несебър осъществява своята политика, насочена към удължаване на туристическия сезон. Общинското ръководство полага последователни усилия да разкрива прелестите на Несебър през различните годишни времена, като по този начин цели да привлече туристи, изкушени от тишината и романтиката на дните извън активния сезон. Част от тази концепция са и фестивалните прояви като „Есенни пасажи“, „Есен в Несебър“, Февруарските празници за любов и вино. Тези културни събития всяка година привличат все повече хора, които искат да изживеят уикенд, изпълнен интересни и вълнуващи изживявания.

За осмото издание на фестивала „Есенни пасажи“ Община Несебър кандидатства и бе одобрена за финансиране с проект по „Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020“. С отпуснатите средства бяха закупени сцена и висококачествен LED екран, които допринесоха за уникалното възприятие на звуковите и зрителни ефекти за публиката, посетила многобройните фестивални прояви.

Поредното издание на фестивала „Есенни пасажи“ бе посетено от стотици гости и жители на града, дошли да се насладят на омагьосващата атмосфера и празничното настроение на Несебър. За тях общината бе организирала богата кулинарно-културна програма.

И през трите слънчеви фестивални дни всички, посетили площад „Месамбрия“, имаха възможност да опитат различни рибни вкусотии, предлагани от производители и ресторантьори. И тази година местните търговци изложиха най-богато разнообразие от различни риби, приготвени по различни технологии.

На осмото издание на „Есенни пасажи“ своята висока експертиза в приготвяне на рибни ястия и деликатеси бяха поканени да демонстрират двама шеф готвачи- Иван Николаев и Александър Бановски. Те бяха и жури на най-очакваното и атрактивно събитие – конкурса за най-вкусна рибена чорба, приготвена на борда на риболовен кораб от най-вещите майстори – самите рибари. Този вълнуващ момент препълни площада с хора, дошли да вкусят от рибената супа.

ЯХНИЯ С ПАЛАМУД В СТИЛ „РОПОТАМО“

Победител в надпреварата за най- изкусно рибена чорба стана РК „Св. Никола 1“. На второ място остана РК 29, третото място бе отредено на РК 576.

Новост в осмото издание на „Есенни пасажи“ бяха демонстрациите на различни техники при плетене на мрежи и други специфични за рибарската професия умения, а най-малките бяха зарадвани от детски  игри.

Тази година за първи път във фестивалната програма бе включена и кинопрожекция. Любителите на осмото изкуство видяха филмите „Кит“- българска продукция от 1969 г. и “Есенни пасажи в Несебър“ – 2019.

 

В културната програма на фестивала участваха звездата на българската естрада Нели Рангелова, която изпълни песен в дует с талантливата несебърска изпълнителка Християна Петкова с вокален педагог Димитър Йорданов, и любимката на младото поколение Нели Петкова. Със свои изпълнения на площад „Месамбрия“ се включиха и квартет „New wave“ и „Ash“ към ОДК-Несебър. ФФ „Българка“, ФФ „Македонка“, Хор за гръцки песни “Месамбрия“  и Хор за градски песни “Блян“ при НЧ “Яна Лъскова 1905“ – Несебър отново бяха неотменна част от празниците на рибарството и даровете на морето в есенен Несебър.