ОБЩИНА НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 148 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ЛЕВСКИ

Днес, на тържествена церемония в Южния парк, Несебър отбеляза 148 години от смъртта на Апостола на свободата – Васил Левски.

Неговият живот, посветен на България, и неговата гибел в името на България – са най-светъл пример за отдаденост на родината! Духът и моралният облик на героя разкриват най-ярките му личностни качества на възрожденски българин, обрекъл се на висшата кауза за спасение на народа и свобода на отечеството. Жизненият му път – кратък но славен, неговата идеология, в центъра на която е поставена саможертвата и гениалната му стратегия и тактика за освобождение без чужда намеса, го издигат като една от колосалните личности в човешката история.

В тържественото честване на годишнината пред паметника на Гения на българската революция в Южния парк на Несебър, участие взеха децата от 4-ти „в“ клас на СУ „Любен Каравелов“ с класен ръководител г-жа Пепа Ганчева.

За делото на Левски, неговите идеали и мъченическата му смърт слово произнесе Златин Чаушев – началник на отдел „Несебър-Световно наследство“ към община Несебър.

Венци и цветя на преклонение, почит и признателност бяха поднесени от името на Община Несебър, ОбС-Несебър, читалище „Яна Лъскова-1905“, граждани и организации.

Паметната дата бе отбелязана с панихида в храма „Успение Богородично“, където отец Петър изпълни традиционната възпоменателна служба за Дякона.

Днес патронния празник на училището си отбелязаха децата от ОУ“Васил Левски“ – Тънково. Гибелта на Апостола бе почетена и възпитаниците  на групите „Морско конче“ и „Слънчице“ при ДГ „Моряче“ – Несебър.