ИНВЕСТИЦИИ ЗА ПО-БЕЗОПАСНА СРЕДА ЗА ОБУЧЕНИЕ В СУ “ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ” – НЕСЕБЪР

Ръководството на СУ “Любен Каравелов” – Несебър направи значителни инвестиции с цел по-сигурни и безопасни условия на труд и обучение както по време на извънредната епидемична обстановка, така и за в бъдеще.

На централния вход е поставен панел за контрол на достъпа с лицево разпознаване, който измерва температурата посредством термокамера. Гласовата аларма се активира незабавно, когато температурата  надвишава предупредителния праг.  Точността на измерване е  ± 0,3 о С, а скоростта на отговор около 0,2 секунди.

В сградата са разположени 3 мобилни въздухопречистватели  Xiaomi Mi Air Purifier 3/3H, единият от които е дарение от РУО. Площта за пречистване е до 37 кв. м. Устройството има тъч дисплей, от който може да се настрои работният режим, да се види състоянието на продукта и качеството на въздуха. То има 3-слоен НЕРА филтър, който елиминира 99,97% дим, домашен прах, спори на плесен, цветен прашец и други фини частици с размер от само 0,3 микрона. Интелигентното управление включва  прецизен лазерен сензор за прахови частици, който осъществява постоянен мониторинг на качеството на въздуха и задава скоростта на вентилатора.

Закупени и в експлоатация са 10 бактерицидни ултравиолетови лампи, убиващи вируси и бактерии, щадящи околната среда, с ниско съдържание на живак и без излъчване на озон. Те покриват до 150 кв.м. площ и са с над 10 хил. часа живот на лампите. 30-40 мин.  дневно са достатъчни за пълна дезинфекция. Лампите са безопасни, а вграденият датчик за движение автоматично изключва UV лампата при засичане на хора в помещението. Разполагат с таймер за отложен старт, който се включва  след  напускане на помещението.

В коридорите на първия и втория етаж е подменено старото осветление с ново LED осветление. То консумира  от 5 до 8 пъти по-малко електроенергия, телата не съдържат вредни газове или живак, а животът им е около 10 пъти по-дълъг от този на обикновените лампи. Това осветление не генерира ултравиолетови и инфрачервени лъчи.

Във физкултурния салон е поставен Airius PureAir – въздушно-циркулационна система за пречистване на въздуха и повърхностите чрез PHI клетка (Фотохидро-йонизация). По този начин ефективно се неутрализират 99% от всички вредни микроби, вируси, плесени, миризми и други замърсители в помещенията. PHI клетката отделя йонизирани хидропероксиди – натурално почистващо средство, което циркулира във въздуха чрез вентилатор. То не се нуждае от поддръжка и осигурява всички функции и предимства на най-популярната дестратификационна система за циркулация на въздуха, която балансира температурата, подобрява комфорта, намалява разходите за отопление и охлаждане, и нивата на СО2 с 20-50% . Устройството е монтирано на тавана и е обезопасено с крепежни елементи, които издържат минимум 5 пъти теглото на продукта.

Налице е проект за преобзавеждане и осъвременяване на три класни стаи, който ще бъде реализиран до края на учебната година.