НЕСЕБЪР ОТБЕЛЯЗА 143 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Днес Несебър отбеляза 143 години от Освобождението на България от османско робство. Честването на бележитата дата 3 март започна с тържествено издигане на националния флаг под звуците на химна на републиката. Пламенно слово за значението на свободата и подвига на героите произнесе Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“. Обръщение отправи и кметът на Несебър Николай Димитров. „Този празник е  повод за гордост, че сме граждани на една свободна  държава, възродила се след векове на забвение на картата на Европа. Прекланяйки се пред подвига, силата, духа и борбеността на нашите предшественици, прекланяйки се пред единението им в името на свободата на родината, ние, днешните поколения, трябва да продължим да бъдем единни, да съхраним силата, вярата и духа, завещани от дедите ни, и да ги предадем на децата си, за да можем заедно, обединени и сплотени, да преминем през всички предизвикателства на времето.“, подчерта кметът Николай Димитров.

В празничната програма, провела се на площад „Жулиета Шишманова“, участие взеха актьорът от общинския театър Марин Господинов, ХГП „Блян“ към НЧ „Яна Лъскова – 1905“, възпитаници на Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър.

Малко по-късно днес ще се състои уникално шоу с дронове.  В чест на деня, поставил началото на новата българска държава през 1878 г., небето над Несебър тържествено ще засияе в цветовете на родния трибагреник. Светлините на шоуто ще заблестят над портите на Стария Несебър в 20:30 часа.

Всички граждани и гости на Община Несебър могат да наблюдават светлинното шоу в зоната на провлака, откъдето ще имат най-добра гледка. Събитието ще се проведе при спазване на всички действащи противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването на Р България.

На 3 март преди повече от столетие България поема по своя самостоятелен път на развитие с възродена държавност и увереност в бъдещето. Освобождението на родината е военен и политически акт, апотеоз на многовековните борби на народа. Освобождението на България доказва, че народният дух е несъкрушим, че националната памет и жаждата за свобода не могат да бъдат изтрити дори след векове на робство.

На днешната дата отдаваме почит на всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата на родината ни. Признателността на съвременна България към подвига им е жива, дълбока, сърдечна  и несекваща.