С ГРАНДИОЗЕН КОНЦЕРТ НА ГЕОРГИ ХРИСТОВ И СИМФОНИЧНИЯ ОРКЕСТЪР КЪМ ДЪРЖАВНАТА ОПЕРА – БУРГАС ЩЕ БЪДЕ ОТКРИТА КОНЦЕРТНАТА ЗАЛА В АРТИУМ ЦЕНТЪР В НЕСЕБЪР

С грандиозен концерт на Георги Христов и симфоничния оркестър към Държавната опера – Бургас ще бъде открита концертната зала в Артиум център в Несебър на 22 май от 20.30 ч..

Събитието е част от майските Дни на културата в града, целящи да привлекат многобройните любители на различни музикални жанрове и да допринесат за популяризацията на Несебър като средище на духовност.

Голямата концертна зала, която ще бъде открита на 22 май, е последният от етапите на изграждане на Артиум център. Тя е оборудвана по последна дума на техниката, като помещенията, които я съставляват, са съобразени с най-съвременните стандарти, осигуряващи максимален комфорт както за зрителите, така и за изпълнителите.

Съобразно Ковид – мерките заетостта в залата ще е 50 % от капацитета й, а присъствието в нея ще бъде осигурено с покани, които могат да бъдат купени от културния дом. Средствата, събрани  от концерта, ще отидат за благотворителна кауза – подпомагане на образователните институции на територията на общината.

Поради големия интерес и ограничения брой места, събитието ще се излъчва на живо на видеостена, монтирана на фасадата на Артиум център и ще може да бъде наблюдавано от пл. „Жулиета Шишманова“, а във фейсбук профила на кмета на Община Несебър Николай Димитров ще тече стрийминг на проявата. След края на концерта, организаторите са подготвили изненада за всички, които ще бъдат част от празничните емоции в съботната вечер на площада.

Останалите събития от тридневните майски празници в Несебър/ от 22 до 24 май/ включват:

В неделния ден – на 23 май на пл. „Жулиета Шишманова“ от  16.30 ч.  ще се състои концерт на ВГ „Морски звездички“ към ОДК- Несебър. На същия ден от 21 часа ще има 3D mapping шоу на крепостните стени на Стария град.

На 24 май, понеделник, на пл. „Жулиета Шишманова“ от 11.30 часа ще се проведе концерт на съставите и групите при читалище „Яна Лъскова-1905“ и ООШИ – Несебър. Малко по-късно – от 19 часа, на същото място ще бъде тържественото изпращане на абитуриентите от СУ „Любен Каравелов“- Несебър.

Майските културни дни са символичен старт на летния сезон в града.Те са началото на поредица от събития, чиято кулминация е Празникът на Несебър, честван на Голяма Богородица -15 август. Община Несебър и тази година се подготвя да посрещне своите гости с подобаваща програма, а Артиум център и новата концертна зала ще домакинстват множество прояви, целящи да допринесат за утвърждаване на статута на града като място с културни и исторически традиции, и природни забележителности.

Паркинг зоните в Несебър са отворени за свободно ползване, така, че всички гости на предстоящите събития ще могат да се възползват от възможността да оставят автомобилите си на определените за това места безплатно.

През 2018 година  Артиум център получи национално признание в ежегодния конкурс „Сграда на годината“ в категория „Сгради култура и паметници на културата“ и от тогава се наложи като средище на  обществения живот в Несебър. В неговите помещения са организирани множество изложби, ученически мероприятия и представяния на книги на местни автори, и др.