ПОКАНА

Община Несебър Ви кани на публична лекция на тема „Оцелели и загубени съкровища от бляскавото минало на Месемврия (Митрополитският храм „Св. Стефан“ и духовният живот в Несебър през XVI – XIX в.)“. Събитието ще се състои на 3 юни от 15 часа в конферентната зала на Старото кметство в Стария Несебър. Публичната лекция е на проф. д-р Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при Българската академия на науките.

В нея професорът  ще представи нови и интригуващи факти от изследването си върху стенописите, иконите, мощите и значението на Новата митрополия („Св. Стефан“) и нейния художествен кръг от XVI в. – „Св. Георги Мали“, „Св. Спас“ в Несебър и църквата „Св. Анастасия“ на едноименния остров в Бургаския залив.

Занимавайки се със стенописите от „Св. Стефан“ и другите църкви, украсени от същите зографи, изследователят привлича много данни от писмени извори, които помагат за разгадаването на социалното, икономическото и духовно минало на Несебър от османския период, когато градът чрез неговите образовани жители е бил нещо много повече от летовище и център на комерсия.

След лекцията около 16:30 ч. проф. Мутафов ще тълкува за желаещите стенописите на място в църквата „Св. Стефан“.

Емануел Мутафов е известен български византолог, преводач, професор по средновековно и възрожденско изкуство. Автор е на многобройни научни публикации. Последната му книга е Богородица Вместилище на Невместимото. Човешки измерения на Палеологовото изкуство в Константинопол. С., 2020.