НЕСЕБЪР ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА БОТЕВ И ЗАГИНАЛИТЕ ЗА РОДИНАТА ГЕРОИ

Несебър отбеляза 2 юни – Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България. Датата от смъртта на гениалния поет и революционер в нашата история е избрана за ден, в който споменаваме всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за независимостта на родината.

Възпоменателното честване започна с фанфарна музика в изпълнение на Денис Гонсалвеш пред паметника на поета в градинката на СУ „Любен Каравелов“. По традиция точно в 12 часа прозвучаха сирените – сигнал за едноминутно мълчание в памет на героите. Веднага след това Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“, припомни в кратко емоционално слово, наситено със силни послания и цитати от гениалния Ботев, за делата и заветите на предците ни. Той подчерта, че докато ние почитаме и помним героите си, ще ни има като нация.

Венци и цветя в знак на признателност, почит и преклонение бяха поднесени от името на Община Несебър, Общински съвет – Несебър, НЧ „Яна Лъскова – 1905“, организации,  граждани и ученици.

Малко по-рано в днешния ден в СУ „Любен Каравелов“ в  час по история и цивилизация на седмокласници,  ученици от 9 клас, които в свободното си време посещават класа по Краезнание към ОДК – Несебър, представиха накратко житейския път и някои от най-емблематичните стихове от творчеството на големия поет, революционер и национален герой Христо Ботев.

За първи път 2 юни се отбелязва през 1884 г. във Враца и Пловдив. Официално обаче Денят за всенародна почит към героите започват през 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12.00 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна. Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България е обявен с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.