РАВДА ОТБЕЛЯЗА СВЕТИ ДУХ

По повод православния празник Свети дух, Равда вярна на традициите отбеляза деня, честван в миналото от дедите ни като Ден на Македония, а днес и като ден на  заслужена почит на героите, отдали живота си за нейната свобода и независимост.

Организатори на събитието бяха кметството  Равда и НЧ „Гоце Делчев 1943”,.

Гости на  тържеството бяха ръководството на Македонското културно-просветно благотворително братство „Тодор Александров” , гр. Несебър и негови членове.

Тази година празникът  протече под знака на 140- годишнината от рождението на българския революционер Тодор Александров и 110- годишнината от гибелта на легендарния Апостол Терзиев – Постоль войвода, Вардарското слънце, както с любов го нарича народа.

Делото на героите бе припомнено в кратко слово, посветено на живота и революционната дейност на двамата народни дейци, след което с едноминутно мълчание беше почетена паметта  на всички геройски загиналите в борбите за освобождението и независимостта на Македония.

Венци и цветя в знак на признателност към подвига на борците за национално обединение бяха поставени на паметната плоча   пред кметството.

В празничния концерт, посветен на „Свети дух“,    участие взеха: народният певец Данислав Кехайов, ГИФ „Вардарка”, Детски танцов състав към читалището, малкият гайдар Янислав Гуменов и Фолклорна група „Слънчев бряг”, която поведе и всеобщото хоро.