КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР НИКОЛАЙ ДИМИТРОВ ПОСРЕЩНА ПОСЛАНИКА НА ИРЛАНДИЯ

Днес на посещение в Несебър бе посланикът на Ирландия Нейно превъзходителство  г-жа Мартина Фийни.

Тя бе посрещната от кмета на общината Николай Димитров. В атмосфера на дружески разговор двамата обсъдиха различни теми от взаимен интерес: развитие и тенденции в туризма, подготовката на община Несебър за летния сезон, възможностите за културна обмяна и др.

Кметът Димитров изтъкна, че и тази година общината е готова да посрещнат своите гости с подновена и освежена инфраструктура, ново зацветяване и още по-добри условия за отдих и почивка Работи се и по летния културен афиш, като кулминацията отново ще е празникът на Несебър. Подчертани бяха добрите отношения на сътрудничество между  местната полиция и община Несебър. Бе допълнено, че и тази година общината подпомага финансово процесът по командироване на допълнителни полицейски служители, които да следят за реда в Слънчев бряг.

На срещата бе обсъдена и настоящата ситуация с международните туристическите пътувания, които са свити поради ковид кризата. В момента в европейските държави се практикува предимно вътрешен туризъм, затова и туристическите и транспортни компании отбелязват повсеместен спад на търсенето на чуждестранен туристически продукт и ограничават полетите до много традиционни дестинации. Въпреки  това очакванията са за промяна в тенденциите и постепенно завръщане на ирландските и др. туристи към България, която е известна и ценена заради прекрасната си природа и добрите си условия за почивка и отдих . В тази връзка посланик Фийни обяви, че от 19 юли започват редовни полети по авиолинията Дъблин – Бургас, които ще превозват ирландски туристи и собственици на имоти на територията на общината.

В разговора бяха засегнати и темите за безопасността на туристите по отношение на таксиметровите превози и дейността на обменните бюра. Кметът Димитров подчерта, че всички туристически фирми и техните представителства в Слънчев бряг са поели ангажимента да уведомяват своите туристи за реда и местата за обмяна на валута  и за  стикерите, издавани от община Несебър, по които могат да се разпознаят коректните таксиметрови фирми.

Нейно превъзходителство наблегна на нестихващия интерес на ирландските граждани към придобиване на недвижимост на територията на общината и бе уверена в готовността на местната администрация да съдейства в проверката на  състоянието на имотите и строителните им книжа, за да бъдат избегнати  документни несъответствия.

Посланик Фийни специално се заинтересува и бе впечатлена от успехите на местната власт в стратегията й за интеграция на ромите, за които се създават условия за труд в общинските предприятия и по този начин се въздейства за социализиране на ромската общност на територията на общината.

В края на визитата посланик Фийни изрази своето удоволствие от ползотворната и приятна среща и подчерта, че добрите отношения на сътрудничество, активните контакти между двете държави и дълбоката добронамереност на българина, са причини за устойчивия интерес на ирландците към страната ни, като място, в което да инвестират и живеят. Нейно превъзходителство изрази и своето възхищение към Несебър, неговото безценно наследство и приносът му в световната история, и изрази своето твърдо намерение да стане постоянен гост на града и да препоръча полуострова на своите колеги.