С БОГАТА ПРОГРАМА РАВДА ОТБЕЛЯЗА СВЕТА ПАРАСКЕВА

Вчера Равда отбеляза своя празник. На 26 юли, когато Православната църква чества паметта на преподобномъченица Параскева, несебърското селото празнува деня на светицата – застъпница на тези, които са в неволя, и пристанище на тези, които са изложени на бури.

В празничната вечер своите поздрави към жителите и гостите на селото отправиха кметът на Равда Андон Бакалов и кметът на община Несебър Николай Димитров, който пожела здраве и успех на всички присъстващи  и изрази задоволство от бързото развитие на селището  като една от най-желаните курортни дестинации в страната ни в последните години. Празникът на Равда е  традиционно чествано събитие от културния афиш на община Несебър. Той бележи върха в туристическия сезон в селото, което от години е притегателна точка за посетители от страната и чужбина. Тенденцията към все по-широко търсене на възможност за отдих в едно от най-привлекателните морски селища в България е следствие на политиката към установяване на устойчив туризъм, провеждана  от общинското ръководство съвместно с управата на с. Равда.

Денят започна с божествена света литургия в храма „СВ. Параскева“, отслужена от архиепископ Йеротей. Пред смиреното множество се изпълниха църковните ритуали на молебен за здраве, а в края на службата на миряните бе раздадено причастие.

В празничната програма на Равда и тази година участие взеха както местни изпълнители от различни клубове и организации, работещи в община Несебър, така и гостуващи творци.

Своите музикално-сценични поздрави към жителите и гостите на селото отправиха възпитаниците на детска градина „Мечо Пух“- Равда, представена от деца в различни възрастови групи.

Сред местните звезди на вокалното и танцово изкуство, които радваха публиката на площада в празничната нощ, бяха и Паула Йорданова – ОДК – Несебър с ръководител Димитър Йорданов, Детски танцов състав към Народно читалище „Гоце Делчев – 1943г”, Танцово студио „Импулс“, изявени танцьори от Школата по спортни танци „Несебър“ с ръководител Никола Абрашев и младата несебърска народна певица Моника Вълкова.

Сред гост-изпълнителите на площада, със своите изяви се отличиха народният певец Янко Неделчев и трупата на Държавна опера -Бургас с пиесата „Алиса в страната на чудесата“.

Вечерта завърши с пищна заря, която бе съпътствана с море от възторг  и бурни емоции.