ГРАНДИОЗНА ЗАРЯ И ВЪЛНУВАЩИ КОНЦЕРТИ БЕЛЯЗАХА ПРАЗНИКА НА НЕСЕБЪР

Несебър и тази година отбеляза Деня на Успение на Света Богородица с поредица от събития, които изпълниха с възторг гражданите и  многобройните гости на най-красивия български град.

Тази година празникът бе посветен на жителите на Несебър, на тяхното трудолюбие, предприемчивост и устрема им в работата за развитие на града като значим туристически и културно-исторически център от национално и световно значение, за тяхната целеустременост и ярка гражданска позиция, за решителността, сплотеността и последователното отстояване на интересите на Несебър и неговото настояще и бъдеще.

Денят на Успение на Света Богородица е най-значимият за града празник, чийто дух и атмосфера са източник на неповторима емоция за всички, дошли да споделят вълната на възторг и еуфория, съпътстваща тържествата.

Църковните ритуали в тържествения както за православни, така и за католици ден, бяха белязани с традиционното литийно шествие в навечерието на празника. То беше предвождано от свещенослужителите на несебърския храм „Св. Успение Богородично“. Шествието, придружаващо чудотворната икона на Богородица Мегарска, тръгна от несебърската църква и се спусна по улиците на старинния град, за да изрази преклонение пред образа на Божията майка и спасителната християнска вяра.

Програмата за празника продължи вечерта на 14 август на амфитеатъра, където кметът на Община Несебър Николай Димитров поздрави присъстващите с думите:

„Най – важна роля за развитието на Несебър имат моите съграждани- хората, с които заедно, в единство и сплотеност, преодоляваме всички предизвикателства. Затова тазгодишният празник е посветен на жителите на града, на които искрено благодаря за подкрепата, за силата, волята и съвместения труд за просперитета на Несебър. Защото те са тези, които дават смисъл на нашата работа. Продължаваме пътя си напред, работейки  за бъдещето и разцвета на нашия красив град.“.

Словото на кмета бе последвано от концерт на една от най-изявените  и обичани звезди на българската естрадна сцена – Веселин Маринов. Той възпламени публиката с изпълнението на популярни свои песни и стопли сърцата на присъстващите с богатство от вокални нюанси и мелодичност.

На 15 август, веднага след тържествената света литургия, пред крепостните стени, под звуците на химна на републиката и в чест на празника, моряци от Военноморска база „Атия“ издигнаха флага на България.

 

 

Празничната програма  преди обед на 15 август продължи с Трабант шоу. Атракцията прикова вниманието на българи и чужденци, част от които за първи път видяха култовото социалистическо возило, произвеждано в бившата ГДР. Шествието на едно от емблематичните за отминалите времена превозни средства бе съпътствано със смесени чувства на носталгия, възторг, любопитство, детска радост и учудване. Гордите собственици на трабанти- участници в шоуто, получиха купи и награди в различни категории.

Празниците са трепет и очакване и за най-малките, които и тази година отново се събраха в Южния парк, за да се забавляват и играят. За незабравимите изживявания на децата в празничния за града ден се погрижи трупата на академичен „Цирк Балкански“ – носител на множество международни и национални награди и отличия за цирково изкуство. Веселието продължи с изпълненията на „Чеди шоу“ и ВГ „Морски звездички“- към ОДК-Несебър с ръководител Димитър Йорданов. Изненада за децата бе сладоледът, с който общината ги почерпи за празника.

Програмата продължи на площад „Жулиета Шишманова“ с вокалните изяви на  A.L.E.K.S., който представи авторска музика от дебютния си проект, както и няколко кавъра на популярни парчета. Песните бяха  наситени с любовта на младия певец към различни стилове – соул, р‘н‘б и поп. Концертните изяви на сцената на площада включваха и изпълнението на бургаската  група „Four” в стил  рок, поп, блус и всичко от златната съкровищница на БГ музиката от 80 -те години до наши дни.

Тържествените чествания се пренесоха и на амфитеатъра в Стария Несебър, където  настроението, емоциите и  празничният дух  ескалираха  с концерта  „Приказка за двама“ на Еделина Кънева и Орлин Горанов с оркестъра на бургаската държавна опера. Публиката се наслади на популярни арии и дуети от мюзикълите „Котките“, „Фантомът на операта“, „Целуни ме, Кейт“, „Моята прекрасна лейди“ и др.

Градацията на празничните събития продължи на голямата сцена на крепостните стени с български фолклорни ритми в изпълнение на д-р Данислав Кехайов – обичан народен певец, откроил се със собствен блясък сред плеядата големи певци на България и известен като “академичния глас на Тракия“. Освен народен певец, Данислав Кехайов е един от най-активните дейци в областта на фолклорния арт-мениджмънт. Той е директор на Обединена общинска школа по изкуствата и Фолклорен ансамбъл “Слънчев бряг“ при община Несебър.

Емоцията на вечерта достигна върха си с концерта на „Фондацията“. Супергрупата изпълни  песни, любими на няколко поколения българи, като легендарните музиканти редуваха големите хитове на бандите, дали начало  кариерата на всеки един от знаменитостите на сцената на крепостните стени: Иван Лечев – ФСБ; Добрин Векилов – Дони – „Дони и Момчил”; Славчо Николов – БТР, Венко Поромански,  Валди Тотев – „Щурците”.

Публиката запя златните песни на родния рок, най-доброто от най-доброто в българската класика. Въодушевлението достигна кулминация с песните: „Уморени крила“, „Малкият принц“, „Вкусът на времето“, „Странна сянка“ и др.

Силните емоции продължиха с концерта на младия изпълнител на струнни инструменти  Свет Радославов, когото американски жypналиcт наpича „мyзикално чyдо“. Свет Радославов е първият българин, поканен да участва в шоуто „Америка търси талант“. Енергията и силата в изпълнението на  уникалния виртуоз  разкриха  неподозираните възможности на цигулката и нейния глас в ритъма на модерната музика.

 

Минути преди най-зрелищната част от празничната програма на сцената на крепостните стени се качи кметът Николай Димитров, за да  поздрави присъстващите и  да пожелае на всички  радост, здраве и любов.

Тържеството продължи с дрон шоу, представило поредица от интересни  цветни фигури в небето над старинния град.

Малко по- късно крепостните стени оживяха под заревото на хиляди прожектори и лазери с 3d mapping и светлинното  шоу, разказващо история за възход и градеж, за битки и победи, за символи на вяра и надежда.

Вечерта приключи с грандиозна заря. Светлините изригваха сякаш от морето и осветяваха залива с пищна палитра от цветове и отблясъци. Зарята, която е и връхна точка на празника и негов финален апотеоз, освети целия залив и остави след себе си вълна на възторг и виковете на възхита, съпътстващи последните минути от тържествената нощ.