Несебър отбеляза 136 години от Съединението на България

Днес, на площад „Жулиета Шишманова“ в Несебър, в чест на Съединението на Княжество България и Източна Румелия, тържествено бе издигнат националният флаг на България. На церемонията присъстваха кметът на общината Николай Димитров, зам.-кметът Виктор Борисов, представители на общинска администрация, граждани и гости на града. Под звуците на химна на републиката, присъстващите отдадоха почит пред делото на хилядите герои на Съединението.


В емоционално слово Златин Чаушев – началник на отдел „Несебър- Световно наследство“ към oбщината припомни защо 6-ти септмеври е сред златните дати в най-новата ни история. Благодарение на Съединението се издига самочувствие на нацията и нейната увереност в силата на националното единство. Този най-български акт поставя всички следващи поколения в дълг към подвига на съединистите и тяхната убеденост, че българският народ сам определя съдбата си.


Кметът на Община Несебър Николай Димитров поздрави присъстващите с празника и изрази увереност, че така, както и досега, следвайки заветите на предците, „ще продължим да сме единни, сплотени и обединени за успеха и развитието на общината.“.


В празничната програма за 6-ти септември в Несебър участваха възпитаниците на ОДК-Несебър Теодора Менчева, Дамян Каравасилев, Мария Гинева с ръководител Димитър Йорданов. Стихотворението на Иван Вазов „Де е България?“ рецитира Пресияна Янулова към ДТС при НЧ „Яна Лъскова-1905“.
Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6-ти септември 1885 г. е една от най-ярките дати в нашата история, защото определя по-нататъшното развитие на българската държава.