НЕСЕБЪР ОТНОВО ОТБЕЛЯЗА „ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДНИ НА НАСЛЕДСТВОТО“

Несебър за поредна година се  включи в инициативата „Европейските дни на наследството“. Проявата бе отбелязана с две събития през уикенда. В съботния ден църквите „Св. Спас” и „Св. Параскева” в Стария град бяха със свободен достъп. Граждани и гости на Несебър, които посетиха  храмовете   имаха възможността да се докоснат не само до красотата им, но и да  научат интересни факти, свързани с историята и опазването  на обектите. С прекрасните фрески на църквата „Св. Спас” се запознаха 71 посетители, а църквата „Св. Параскева”, където са експонирани стенописи от несъществуващи вече несебърски църкви, бе посетена от 153 души.

Част от програмата, посветена на Европейските дни на културното наследство в Несебър, бе и лекцията на проф. Диана Гергова, специалист в областта на тракийската археология, на тема: „Националният резерват Сборяново – Световно и национално наследство в магична природна среда”.  Публиката, уважила събитието, се докосна до най-стария период от българската история.

Увлекателният разказ на проф. Гергова представи интересни знания за духовността, културата и историята на гетите,  прочути като пророци северни траки, основавайки се на откритията в техните земи и тяхната столица. Сред представения богат археологически материал бе и съкровището от златни предмети от 4-ти в. пр. Хр., което няма аналог сред археологическите открития досега.

В края на лекцията присъстващите имаха удоволствието да си закупят и изданието посветено на гетите. Събитието завърши със сърдечни благодарности от гостите към организаторите.

За първи път „Дните на наследството“ са организирани във Франция през 1984 г. по инициатива на тогавашния министър на културата Джак Ланг. Подкрепени от 1991 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз, те се провеждат всеки трети уикенд на месец септември в близо 50 европейски държави, сред които и България. Дните са важен момент, по време на който широката общественост има възможността да посети национални обществени или частни обекти, които са част от архитектурното наследство и често отварят врати само по този повод. Това събитие е доказателство за интереса на публиката към историята и допринася за запознаването на гражданите с културното богатство и разнообразие на Европа, както и с опазването и популяризирането на архитектурното наследство.