КМЕТЪТ НА НЕСЕБЪР И ПОСЛАНИКЪТ НА КОСОВО ОБСЪДИХА ТЕМИ В СФЕРАТА НА ТУРИЗМА И КУЛТУРАТА

Кметът на Община Несебър Николай Димитров се срещна с Негово Превъзходителство посланика на  Република Косово Делфин Плана в сградата на старото кметство. Гостът беше придружен от Мустафе Авдиу, съветник по икономическите и търговски въпроси и Беким Мисини, втори секретар в посолството, както и от почетния консул на Косово в България –г-н Пламен Копчев.

Акцент в  проведения  разговор бяха теми в областта на туризма и културата.

„Чували сме много за Несебър и за развитието му  през последните години.“, заяви посланик Делфин Плана и сподели, че през  70-те и 80-те години  и на няколко вълни след 89-та година българският черноморски курорт е бил сред предпочитаните места за почивка на неговите съграждани. През последните десетилетия обаче се отчита отлив на косовските туристи от нашето Черноморие.

Н.Пр. Делфин Плана сподели още, че Несебър е особено привлекателен за младите хора, но също така е познат като курорт с добри условия за семеен туризъм. В тази връзка кметът Николай Димитров сподели, че преди няколко месеца Несебър попада в престижна класация на британското списание „Хелоу“, според която българският град е сред 14-те  препоръчаните от изданието дестинации, подходящи за семейства с деца.

Във хода на разговора гостите споделиха, че имат идея Несебър и всички негови курортни селища да се рекламират в страната им. По този повод изразиха готовност да организират среща с туроператори и с представители на бизнеса. „Лесно е да се рекламира Несебър като туристическа дестинация, защото предлага високо качество на услугите.“, изрази мнение  Н.Пр. Делфин Плана, а кметът на Несебър Николай Димитров подкрепи думите му, като информира присъстващите,  че материалната база, която имат морските курорти в Община Несебър,  е на европейско ниво – съвременна, модерна, комфортна и с възможности да удовлетвори и най-изискания туристически вкус.

На срещата бе обсъдена и възможността голям туоператор да осъществява чартърни полети между България и Косово, с които да се пътува до черноморските ни курорти за около час, а не за 8-9 часа с наземен транспорт.

Сред разискваните теми в срещата бе сътрудничество в областта на културата, като вниманието бе фокусирано върху фестивалите провеждани на територията на Несебър и възможностите за участие в тях на групи от Косово.

Кметът Николай Димитров обърна внимание  на плодотворни връзки, които Несебър поддържа с побратимени градове и градове – световно културно наследство. Той даде за пример добрите взаимоотношения в сферата на културата между Несебър  и гръцкия  Нея Месемврия, между Несебър и полския Хожув, които се поддържат от години. По тази линия  домакинът и гостите обсъдиха и възможността за сближаване между българския град на ЮНЕСКО и град от Косово,  интересен със своята вековна история и културни забележителности.

В края на разговора бяха разменени подаръци между страните. Кметът на Несебър получи  символа на Прищина, а самият той връчи на госта си рекламни материали и туристически филм за общината. Снимка за спомен сложи финал на срещата.