Библиотека „Стефан Владков” в Несебър отбеляза 126 години от рождението на своя патрон

На 22 ноември  библиотека „Стефан Владков” при НЧ „Яна Лъскова-1905” в Несебър отбеляза патронния си празник. По този повод библиотекар Снежина Маркова гостува на IV група „Моряче“ на ДГ „Калина Малина“ с учители  Мария Коларова и  Константина Тодорова. С подходяща лексика, съобразена с възрастта на малчуганите, гостенката обясни на децата значението на думата „патрон”. Разказа за живота и делото на достойния учител Стефан Владков, живял в Несебър, и с гордост показа неговия портрет. Библиотекар Снежина Маркова обясни на бъдещите първокласници защо и днес имаме потребност от смели вдъхновители и авторитети като него.

Последва прочит на приказка с послание, която успя да изненада и силно да развълнува децата. Те бяха изключително въодушевени, слушаха внимателно, задаваха въпроси и бяха любопитни да научат разликата между книжарница и библиотека.

На финала на гостуването малчуганите с интерес разгледаха донесените от детския отдел на библиотеката богато илюстровани книжки и научиха правилата за ползване на библиотеката.

Вълнуващата среща завърши с аплодисменти, обещания за нови съвместни инициативи и много снимки.Гостуването бе проведено на открито при спазване на всички противоепидемиологични мерки.

 

Преди 126 години на 22 ноември е роден Стефан Иванов Владков – изтъкнат учител, родолюбец и общественик, оставил трайни и забележими следи в историята на Несебър. Човек с доказан обществен и професионален авторитет, достойна личност, чиято неуморна дейност е пример в развитието на образованието и културата в нашия град.

В знак на почит към делото на Стефан Владков, с решение на членовете на НЧ ”Яна Лъскова-1905” от март 2018 г., библиотеката в Стария Несебър приема неговото име.