НЕСЕБЪР ЧЕСТВА 144 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

Несебър отбеляза днес Националният празник 3 март и 144 години от Освобождението на България  от турско иго. Честването на бележитата дата започна с тържествено издигане на националния флаг под звуците на химна на републиката. Пламенно слово за значението на свободата и подвига на героите произнесе Златин Чаушев, началник на отдел „Несебър-Световно наследство“. Обръщение отправи и кметът на Несебър Николай Димитров, в което заяви, че празникът е  повод за гордост, защото сме граждани на една свободна  държава, възродила се след векове на забвение на картата на Европа. Градоначалникът изтъкна, че прекланяйки се пред подвига, силата и духа на нашите предшественици, прекланяйки се пред единението им в името на свободата на родината, днес ние, техните наследници, трябва да продължим да бъдем единни, да съхраним ценностите, завещани от дедите ни, и да ги предадем на децата си, защото само обединени и сплотени,  можем да преминем през всички предизвикателства на времето.


В патриотичен дух бе и празничната програма, в която взеха участие талантливите деца на Обединена общинска школа по изкуствата в Несебър: гайдари, танцьори и певци.  Те  зарадваха и трогнаха присъстващите с майсторските си изпълнения. Пресияна Янулова от Детска театрална студия към НЧ „Яна Лъскова“ рецитира стихотворението „Тук е България“. След края на официалното честване на празника, тържествата продължиха с всенародно веселие с участието на танцови групи от общината, които за поредна година се включват в националната инициатива за 3-ти март „Знаме развей, песен запей и хоро разлюлей!“.

Малко по-късно днес  от 18.30 часа ще се състои концерт на квартет „Белканто“ на пл. „Жулиета Шишманова“ в Новия Несебър. Финалнатата проява по повод 3 март ще е уникално шоу с дронове над Стария Несебър, което ще започне от 20 часа.

3 март 1878 е знакова дата в най-новата ни история – България поема по своя самостоятелен път на развитие с възродена държавност и увереност в бъдещето. На този ден е направена онази първа политическа крачка, заради която са дали живота си хиляди знайни и незнайни герои. Този ден ни показва, че жертвите от Априлското въстание не са дадени напразно, че саможертвата на всички,  сражавали се за свободата на България, не е била напразно. Сан Стефанският договор поставя началото на онази Трета България, за която са мечтали поколения наред будни, горди и родолюбиви сънародници.