С ПЪСТЪР КАРНАВАЛ И КУКЕРИ БЕ ОТБЕЛЯЗАН СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ В НЕСЕБЪР

Деца, преобразени като любими филмови, приказни и измислени герои, изпъстриха сцената на читалище „Яна Лъскова“ в неделя. Поводът бе Сирни Заговезни, който се тачи като зимно-пролетния празник в народния календар. Ден, в който спазваме древния обичай, оставен от дедите ни – да се маскираме и да си прощаваме, да запалим огън и да пропъждаме злите сили, да се смирим и да се молим за здраве и берекет.

Проявата започна с даване и получаване на прошка, а веднага след това бе изпълнен обичаят „хамкане“, заради който всички малчугани, участвали в събитието, се наредиха в кръг на сцената и се опитваха да хапнат лакомство. Малко преди да започне карнавалът с маскираните деца,  кукери изгониха злите сили.

Цветна палитра от оригинални костюми на рицар, водолаз, Елза от „Замръзналото кралство“, пирати, феи, от които една на пролетта, вампир, върколак, снежинка, охлюв, куче и ред други познати и непознати герои от безкрайния свят на въображението изпълни сцената на читалището, което бе и организатор на проявата. Публиката възнагради всеки един от участниците с бурни аплодисменти, а на финала всяко дете получи лакомства и книжка за българските празници.

С много настроение празникът Сирни Заговезни бе отбелязан в Обзор и в Кошарица.